Kofeina, która znajduje się w ziarnach kawy od wielu lat stosowana jest jako naturalny sposób na spalanie tłuszczu, jest naturalnym termogenikiem. Kofeina zawarta w ziarnach kawy pobudza układ nerwowy, zwiększa koncentrację oraz prędkość pracy mózgu, a także nasz refleks i koordynację. Kofeina przyśpiesza skcję serca oraz zwiększa jego siłę skurczu. To wszystko przekłada się na przyśpieszenie przemian metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Oprócz tego na termogeniczne właściwości kawy wpływają także alkaloidy,
które pobudzają korę mózgową i utrzymują organizm w stanie gotowości. Dzięki temu narządy wewnętrzne lepiej i szybciej funkcjonują, a to wpływa na efektywniejszą pracę przemiany materii i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Warto zaznaczyć, że aby móc korzystać z dobrodziejstw kofeiny, należy pić kawę mieloną, a nie rozpuszczalną. Mielona kawa zawiera dużo więcej przeciwutleniaczy, które wspomagają działanie kofeiny. Poza tym kawa rozpuszczalna ma znacznie mniejszą zawartość kofeiny niż jej mielony odpowiednik. Żeby kawa dała efekt termogeniczny, należy spożyć około 300mg kofeiny, taka ilość znajduje się w 3 filiżankach mielonej kawy.