Lecznicza moc szałwii hiszpańskiej, czyli moda na nasiona Chia.
Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie.
Są one naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.
Oto właściwości zdrowotnych nasion chia które zostały potwierdzone przez badania naukowe.
- Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii.
- Po szałwię hiszpańską mogą także sięgnąć osoby toczące walkę z upływającym czasem.
Za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy - β-tokoferolu i α-tokoferolu - nasiona chia wykazują wysoką aktywność antyoksydacyjną, co ma wpływ m.in. na kondycję naszej skóry. Staje się ona bardziej sprężysta i lepiej nawilżona, szybciej się regeneruje. Dieta bogata w przeciwutleniacze nie tylko spowalnia procesy starzenia się organizmu, ale również wspiera układ krążenia i immunologiczny
- Nasiona Chia są bogate w wysokiej jakości białka.
- Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu.
- Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) mają istotny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, a także nerwowego. Odpowiadają za gospodarkę lipidową, regulując poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Maja również korzystny wpływ na funkcjonowanie wzroku.
- Nasiona chia mogą poprawić niektóre parametry krwi, które powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2
- Są bogate w wiele ważnych składników mineralnych kości.
- Nasiona chia mogą poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak napoje izotoniczne
Odżywcze wartości szałwii hiszpańskiej zostały docenione już przez Azteków i Majów. Jest to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz Gwatemali. Ma ona nieduże, fioletowe lub białe kwiaty oraz szerokie liście. Owoce szałwii hiszpańskiej zawierają liczne nasiona o owalnym kształcie, które nazwane są nasionami chia. Co ciekawe, po zebraniu nasiona przechowuje się do 4 lat bez uszczerbku na jakości oraz zawartości substancji odżywczych.