Sezon na borówki w pełni - warto wiedzieć jak bardzo są zdrowe.
Borówka amerykańska pełna jest cennych składników odżywczych wpływających na pracę naszego organizmu. Owoce borówki amerykańskiej zawierają bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów. Borówka amerykańska zawiera także wiele przeciwutleniaczy.
Wartości odżywcze borówki amerykańskiej to przede wszystkim witamina A, witamina B, witamina C, witamina E oraz PP, a także minerały takie jak cynk, miedź, selen, magnez, potas, żelazo oraz wapń.
Zawartość antyoksydantów w borówce amerykańskiej sprawia, że spożywanie borówek amerykańskich chroni przed rakiem. Borówka amerykańska zawiera również antocyjany, które dodatkowo wzmacniają działanie przeciwnowotworowe, oraz kwas elagowy zmniejszający ryzyko rozwoju nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego.
Zawarty w borówce amerykańskiej kwas foliowy ma działanie zapobiegające nowotworom macicy. Borówka amerykańska zawiera również fitoestrogeny, które zapobiegają rozwojowi nowotworu hormonozależnego (takiego jak nowotwór piersi, wątroby lub tarczycy)
Borówka amerykańska wykazuje działanie uspokajające, a także przeciwbólowe. Dowiedziono również, że spożywanie borówek amerykańskich działa redukcyjnie na poziom cholesterolu LDL, czyli niepożądanego cholesterolu, który szkodzi zdrowiu. Z drugiej strony, działanie borówki amerykańskiej podwyższa poziom korzystnego cholesterolu HDL, który zapobiega chorobom układu krwionośnego.