Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3552
Wczoraj:6574
W tygodniu:16548
W miesiącu:153599
Ogólnie:5889397

Kto jest online

6
Online

środa, 24, kwiecień 2024 12:33

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Witamina B12
W walce ze stresem pomagają witaminy z grupy B, które:
- wspomagają przemianę węglowodanów,
- dostarczają komórkom nerwowym energii,
- korzystnie oddziałują na stan tkanki nerwowej,
- poprawiają koncentrację uwagi oraz pamięć.
Ich obecność w codziennej diecie pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną organizmu oraz ogólne samopoczucie.
* Produkty, które są źródłem witamin z grupy B:


- mięso wieprzowe,
- ziemniaki,

- orzechy,
- rośliny strączkowe,
- ryby,
- mleko i przetwory mleczne,
- produkty pełnoziarniste.
* Witamina B12- odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W przypadku niedoboru witaminy B12, pojawiają się niepokojące sygnały ze strony układu nerwowego, takie jak drętwienie i uczucie mrowienia - szczególnie w kończynach dolnych, zaburzenia równowagi i chodzenia.
* Ponadto witamina B12 uczestniczy w procesie przetwarzania białek, tłuszczu i węglowodanów na energię. W związku z tym przeciwdziała osłabieniu i uczuciu zmęczenia. Zapobiega również utracie pamięci i zwiększa możliwość koncentracji.
* Witamina B12 bierze również udział w syntezie serotoniny - neuroprzekaźnika (o którym pisałyśmy ostatnio), który działa antydepresyjnie. Jeżeli poziom witaminy B12 (a co za tym idzie - serotoniny) jest zbyt niski, pojawiają się rozdrażnienie, zmęczenie oraz zły nastrój.
* Witaminę B12 można znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsie, rybach, mleku, jajach, serach, wędlinach.
Najwięcej witaminy B12 jest w szczupaku oraz nerkach i wątrobie. Trochę mniej można jej znaleźć w innych rybach, takich jak śledzie, pstrąg czy makrele, oraz w mięsie królika.
* Wielu badaczy wskazuje na związek między bardzo niskim poziomem witaminy B12 w organizmie (który jest dość częsty u ludzi starszych) a podwyższonym ryzykiem pojawienia się choroby Alzheimera. Z badań naukowców wynika, że wzrost poziomu homocysteiny, czyli spadek zawartości B12 w organizmie, skutkuje 16-procentowym wzrostem ryzyka zachorowalności na chorobę Alzheimera. W związku z tym istnieje podejrzenie, że przyjmowanie zwiększonych dawek B12 przez ludzi starszych może opóźnić wystąpienie tego rodzaju otępienia.

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 331 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO