Kuskus ma dużo błonnika, białka i jest lekko strawny, 100 gram tej kaszy po ugotowaniu dostarcza tylko 112 kalorii. Kuskus to drobna kasza z pszenicy, szybka w przygotowaniu i wartościowa odżywczo. Zawartość białka w kuskusie to 13 gram, jest trochę go więcej niż w innych zbożach. Należy jednak pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe, przez co kuskus należy łączyć z produktami mięsnymi lub mlecznymi, aby organizm mógł w pełni wykorzystać zawarte w nim proteiny. Kuskus zawiera około 75 gram węglowodanów...
i tylko 1 gram tłuszczu. Kuskus warto jest spożywać z produktami bogatymi w witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Kuskus jest bogata w mangan, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym przyspieszającym starzenie. Kuskus to również źródło niacyny, czyli witaminy B3, która wspiera funkcjonowanie całego układu nerwowego, zapewniając stabilność psychiczną i odporność na stres.