Wystarczy zjeść kilka kawałków w ramach przekąski, by bez uczucia głodu dotrwać do posiłku. Pomelo podobnie jak inne owoce cytrusowe jest bombą witaminową. To dobre źródło; witaminy C, B1, B2, beta-karotenu, wapnia i potasu. 100 gram miąższu pokrywa w całości zapotrzebowanie na witaminę C. To właśnie dzięki niej owoc pomelo odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności. A dzięki zawartości potasu pomelo pomaga stabilizować ciśnienie krwi. Przez co powinny włączyć ją do diety osoby z nadciśnieniem. Białe błony między cząsteczkami owoców z kolei są cennym źródłem bioflawonoidów. Należą one do naturalnych przeciwutleniaczy, czyli związków hamujących rozwój komórek nowotworowych. Do grupy przeciwutleniaczy należy także witamina C, oba związki wzajemnie wzmacniają swoje pozytywne działanie. Pomelo odkwasza również organizm, warto jest po niego sięgnąć bo ma właściwości zasadotwórcze. Dostarcza do organizmu alkalizujące składniki, takie jak magnez, potas i wapń.