chorób układu krwionośnego, cukrzycy typu II, niektórych nowotworów, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, próchnicy czy otyłości. Zasady zdrowego odżywiania powinniśmy wprowadzać metodą małych kroków, każdą modyfikację nawyków żywieniowych wprowadzamy pojedynczo. Zdrowa dieta powinna być smaczna, żebyśmy szybko się nią nie znudzili i nie zmuszali się do jedzenia czegoś czego nie lubimy. Starajmy się jeść 5 posiłków dziennie. Warzywa powinny stanowić największą część wszystkich naszych posiłków. Nie bójmy się owoców, są one naturalnym źródłem cukrów prostych oraz bardzo dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, witamin i błonnika pokarmowego. Należy jeść wszystko co pełnoziarniste, pełnoziarnista mąka, brązowy ryż, razowy chleb, ciemny makaron, płatki owsiane. Mają niski indeks glikemiczny, nie wywołują gwałtownych skoków cukru we krwi i zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. W ciągu dnia nie spożywajmy więcej niż 0,5 kg czerwonego mięsa, wędlin nie powinno być w naszym jadłospisie więcej niż 30 gram dziennie, zaś rybę powinniśmy spożywać minimum 2 razy w tygodniu. Należy ograniczyć cukier i zrezygnować z dosalania.