który uniemożliwia prawidłową syntezę białka ustrojowego. Mówiąc prościej ogranicza wchłanianie i wykorzystywanie białka przyjętego z pożywieniem. Oznacza to, że w diecie wegańskiej najważniejsze jest właściwe komponowanie źródeł białka roślinnego w celu uzyskania kompletu aminokwasów egzogennych, które muszą zostać dostarczone do organizmu z zewnątrz. Zawartość aminokwasów egzogennych, w tym przede wszystkim lizyny i metioniny decyduje o jakości białka roślinnego. Roślinne źródła białka to; nasiona roślin strączkowych, zboża, warzywa i owoce. Dieta oparta na źródłach białka roślinnego może wspierać organizm w osiągnięciu lepszego stanu zdrowia i obniżenia ryzyka wystąpienia chorób o charakterze przewlekłym. Białko roślinne wspomoże również walkę z nadwagą i otyłością. Dietę rośliną i tym samym źródła białka roślinnego cechuje niska kaloryczność oraz wysoki poziom sytości. W produktach roślinnych zawarte są związki takie jak flawonoidy, izoflawony, kwasy fenolowe, fitosterole, które będą bardzo korzystnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego organizmu.