kwasy obecne w oleju kokosowym są przekształcane w monoglicerydy, monolaurynę i monokaprynę. Są to związki bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Organizm potrafi wykorzystać je do zwalczania wirusów grypy czy opryszczki oraz niszczenia bakterii, pierwotniaków i innych drobnoustrojów takich jak grzyby czy drożdżaki. Ochrona narządów wewnętrznych, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe działają również leczniczo na organy wewnętrzne. Wykazano, że olej kokosa skutecznie rozpuszcza kamienie nerkowe i korzystnie wpływa na wątrobę czy pęcherzyk żółciowy i inne pasożyty gnieżdżące się w organach trawiennych. Kontrola wagi, tłuszcze MCT nasz organizm zamienia w energię, zamiast odkładać w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli regularnie spożywamy olej kokosowy i zastępujemy nim inne tłuszcze rafinowane, szansa na osiągnięcie lub utrzymanie zgrabnej sylwetki zwiększa się.