Kokos nie bez powodu cieszy się tak dużą popularnością. Jest polecany między innymi osobom, które walczą z dodatkowymi kilogramami ze względu na MCT – kwasy tłuszczowe średniej długości, które nie odkładają się w tkance tłuszczowej . Jednocześnie jego miąższ stanowi bardzo dobre źródło błonnika – niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit – oraz manganu, miedzi, potasu i aminokwasów. Znane są również lecznicze właściwości kokosa: olej kokosowy wykazuje właściwości przeciwdziałające osteoporozie i jest prawdziwym pogromcą drobnoustrojów.
Poza tym skutecznie wspomaga terapię trądziku, przyspiesza gojenie ran, a w Australii wykorzystuje się go do terapeutycznych masaży dzieci przedwcześnie urodzonych. Woda kokosowa z kolei ma właściwości izotoniczne; w czasie II wojny światowej wykorzystywana była w transfuzjach. Może być stosowana u dzieci z łagodnymi biegunkami i u dorosłych po wysiłku fizycznym.