uwalnia z kośćca wapń. Ma więc bardzo ważne znaczenie w okresie wzrostu, gdy się kształtują kości i zęby. Tran jest pomocny w leczeniu krzywicy u dzieci, a u osób starszych zapobiega osteoporozie i osteomalacji, krzywica u dorosłych. Tran wspomaga układ odpornościowy. Witamina D aktywuje przeciwbakteryjne peptydy, a witamina A uszczelnia błony śluzowe, chroniąc w ten sposób organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Z kolei kwasy tłuszczowe dostarczają budulca do tworzenia się hormonów przeciwzapalnych. Przyjmowanie tranu zaleca się w szczególności w okresie jesienno-zimowym, gdy słabe nasłonecznienie powoduje braki witaminy D, a jednocześnie w tym okresie występuje nasilone działanie różnych wirusów i bakterii. Tran polepsza także wzrok. Szczególnie korzystne działanie na wzrok wykazuje zawarta w tranie witamina A . Poprawia jakość widzenia, zapobiega występowaniu kurzej ślepoty, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz wysychaniu spojówek i rogówek. Tran ma również wpływ na układ naczyniowo-krwionośny. Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie złego cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą poziom dobrego HDL.