Sezon na szparagi w pełni!
To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo, które powinno zagościć w waszych posiłkach. Nie przegapcie sezonu na nie, bo nie jest on zbyt długi - trwa od maja do lipca.
Warto je włączyć do swojej diety, nie dość że są pyszne to jeszcze zawierają wiele cennych składników.
Szparagi mają sporo składników odżywczych, przez co są bardzo wartościowe i posiadają jedynie 18 kcal w 100g! :) Są więc idealne dla osób, które kontrolują ilość spożywanych kalorii. Są również pożywne, ponieważ zawierają sporo białka.
Mają dużo witaminy C, K i witamin z grupy B. Posiadają też potas, magnez, selen i forsfor. Szparagi są delikatnym warzywem nie obciążającym ani nerek ani wątroby. Pod kątem zdrowotnym szparagi zwiększają krzepliwość krwi. Poza tym posiadają sporą ilość błonnika i poprawiają pracę układu pokarmowego . Ci, którzy mają nadciśnienie mogą się nimi objadać, ponieważ mają mało sody. Są też łagodnie przeczyszczające i moczopędne.
Zielone szparagi nie wymagają obierania, przed gotowaniem wystarczy tylko je umyć oraz obciąć ich końcówki ok. 3cm. Sprawdzonym też sposobem jest wygięcie szparaga wtedy końcówka sama powinna się odłamać.
Dobrze ugotowane szparagi mają wyrazisty, piękny kolor i są chrupiące.