- Pomimo że jest składową białka, największe jej ilości możemy zauważyć w arbuzie, jednak należy pamiętać, że aby dostarczyć odczuwalną dawkę musielibyśmy spożyć ogromne ilości arbuza, a ponadto jest to owoc sezonowy co nie będzie praktycznym rozwiązaniem. Ponadto cytrulina zawarta jest w ogórkach, wątróbce czy melonie.
- Cytrulina swoje działanie zawdzięcza poszerzeniu naczyń krwionośnych, zwiększając przepływ krwi przy jednoczesnym zmniejszaniu ciśnienia.
- Zwiększa wydolność organizmu w wysiłkach tlenowych oraz beztlenowych.
- Jest aktywnym składnikiem w procesie produkcji tlenku azotu.
- Jest odpowiedzialna między innymi za usuwanie amoniaku z krwi oraz kwasu mlekowego z mięśni.
- Przyśpiesza resyntezę ATP.
- Może okazać się pomocna przy zaburzeniach erekcji.
- Cytrulinę należy przyjmować na około 30-45 minut przed treningiem w dawce około 3-5g dziennie.
- Cytrulina nawet w dużych dawkach >10g nie niesie za sobą negatywnych skutków ubocznych, jak ma to miejsce w przypadku argininy, gdzie występują wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki.
- Możemy spotkać się z 2 rodzajami cytruliny: L-cytrulina oraz jabłczan cytruliny. Różnica polega na tym że ta druga połączona jest z kwasem jabłkowym przez co w porcji jest mniej samej cytruliny, stąd dawka powinna być nieco zwiększona.
- Co ciekawe spożywanie cytruliny może podnosić poziom argininy bardziej niż suplementacja samej argininy, wynika to z faktu dużej straty argininy podczas przemian w wątrobie po spożyciu. Ponadto cząsteczka argininy bardzo szybko ulega degradacji stąd powstawanie jej w późniejszym etapie w nerkach pozwala dłużej krążyć w krwioobiegu.
- Aby wyciągnąć jak najwięcej z suplementacji cytruliną można łączyć ją z argininą, agmatyną lub glutationem.