czyli efekt odwrotny od zamierzonego. Pełnowartościowa dieta, prawidłowo zbilansowana, powinna się składać mniej więcej w 50 procentach z węglowodanów, w 30 procentach z białek, a pozostałe 20 procent powinny stanowić tłuszcze. Białko ma tutaj o tyle duże znaczenie, że według badań dieta redukcyjna, opiera się na właściwej podaży białek. Co minimalizuje ryzyko utraty masy mięśniowej w czasie redukcji masy ciała. Zachowując na wysokim poziomie masę mięśniową, spalanie energii podczas aktywności fizycznych przyniesie lepsze efekty. Podczas diety redukcyjnej poleca się jedzenie warzyw, owoców, roślin strączkowych, białego chudego mięsa, ryb jajek, orzechów i produktów pełnoziarnistych. Nie należy zapominać również o piciu odpowiedniej ilości wody. Jest to również ważne tak jak dieta i trening. Woda bierze czynny udział w transporcie ważnych składników odżywczych.