mających miejsce w komórkach naszego ciała. Jej celem jest przekształcenie nadmiarowej ilości toksycznego dla organizmu amoniaku w moczniku, który wydalany jest z moczem lub potem. Citrulina bierze udział w syntezowaniu innych ważnych dla organizmu aminokwasów, argininy i ornityny. Zdolność przekształcania ornityny w argininę sprawia, że pośrednio citrulina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Tym samym powoduje zwiększenie przepływu krwi w naszym układzie krążenia, czego efektem jest obniżenie ciśnienia krwi w całym organizmie. Przez co reguluje problemy z nadciśnieniem, zwiększa wydolność fizyczną mięśni podczas wysiłku. Udowodniono również, że jabłczan citruliny przyczynia się do zmniejszenia problemów z bólami mięśni po intensywnym treningu. Pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia kwasu mlekowego produkowanego w naszych mięśniach w sytuacji zwiększonego wysiłku i niedostatecznej podaży tlenu.