Magnez nazywany "pierwiastkiem życia" jest jednym z najbardziej znanych pierwiastków występujących w przyrodzie. Bierze on udział w przemianach metabolicznych białek, węglowodanów, lipidów i kwasów nukleinowych. Magnez jest odpowiedzialny za większość funkcji życiowych. Ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, kostny i pokarmowy. Wpływa na wmocnienie kości i ścięgien, zwiększa ilość energii i reguluje ciepłotę ciała. Produkty zawierające magnez sprzyjają rozluźnieniu mięśni , zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych,
stymulują perystaltykę jeit, chronią przed zatruciami, alergiami i stanami zapalnymi. Dzienne zapotrzebowanie a magnez dla osób dorosłych wynosi od 310 do 420 mg na dobę. U sportowców taka dawka może okazać się niewystarczająca ponieważ aby uzyskać przyrost 1 kg mięśni potrzebne jest dodatkowe 200 mg tego pierwiastka.
Objawy niedoboru magnezu:
-zaburzenia czucia,
-osłabienie mięśni i ich drżenie,
-migreny,
-skurcze mięśni,
-nadmierne zmęczenie,
-nadpobudliwość,
-apatia,
-lęk i objawy depresji,
-problemy z pamięcią,
-zaburzenia snu,
-nieregularne bicie sera,
-nadciśnienie tętnicze,
-zaparcia.
Poza tym przewlekły niedobór magnezu może skutkować insulinoodpornością, udarem mózgu, cukrzycą typu 2, nowotworem jelita grubego lub żołądka. Badania sugerują również związek niedoboru magnezu ze stanami lękowymi oraz rozwojem osteoporozy.
Na niedobór magnezu często wpływa niewłaściwa dieta, stres, szybkie tempo życia, nadużywanie kawy i czarne herbaty. Aby uzupełnić niedobory magnezu w organiźmie ajlepiej zmienić nawyki żywieniowe i wprowadzić do diety produkty bogate w ten pierwiastek.
Magnez znajdziemy przede wszystkim w produktach takich jak :
-orzechy,
-szpinak,
-płatki zbożowe,
-mleko sojowe,
-masło orzechowe,
-awokado,
-ziemniaki,
-ryż,
-kasza gryczana,
-ciecierzyca,
-banany,
-jabłka.
Magnez suplementować można także zakupionymi preparatami najlepiej w połączeniu z witaminą B6, która zwiększa jego wchłanianie nawet o 40 %. Magnez w zależności od producenta może występować w różnej postaci.