Jajka zawierają wiele dobroczynnych witamin i minerałów i są super zdrowe. Poza bardzo wartościowym białkiem zawierają żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód,miedź, cynk,selen, witaminy A,D,E,K, B2,B12 oraz witaminy z grupy B, a także niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Zawierają cysteinę - aminokwas, który przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Jedno jajko dostarcza ok. 75 kcal i ok. 7g białka. Badania naukowe wykazały, że jedzenie jajek pomaga zmniejszyć masę ciała. Jest to związanie z tym, że jajka
przyspieszają przemianę materii i zmniejszają uczucie głodu na wiele godzin. Osoby jedzące jajka na śniadanie czują się po takim posiłku bardziej pełne i podczas kolejnego spożywają mniej, niż ludzie na innej diecie. Dlatego też lepiej nie jadać ich wieczorem jeśli chcemy uniknąć uczucia ciężaru w żołądku. Najzdrowsze jajka to te gotowane na miękko lub w koszulce. A przede wszystkim znoszone przez kury zielononóżki, które chodowane są wyłącznie w gospodarstwach ekologicznych, ponieważ ten gatunek kur w zamknięciu od razu zdycha. Ich jaja są też smaczniejsze i mają o jedną trzecią mniej cholesterolu niż zwykłe jaja. Pozatym żadziej uczulają.
Obecne zalecenia dotyczące zdrowych osób mówią o spożyciu do 3 jaj na dobę. Okazjonalne sożycie może być nawet większe. Wyjątek stanowią osoby , które ze względów medycznych muszą ograniczyć bądź wyeliminować je ze swojej diety.
Smacznego jajka!!!