Małe nasionka o wielkiej mocy :D Nasiona szałwii hiszpańskiej zwane także nasionami chia mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz są zaliczane do żywności funkcjonalnej. Są źródłem niezwykle cennych dla zdrowia kwasów omega-3 i omega-6, witamin, minerałów, a także żelaza, wapnia oraz błonnika. Co więcej, nasiona chia są bogate w przeciwutleniacze, na przykład kwercynę i flawonoidy, zawierają również cynk i fosfor.
Wspomagają także procesy trawienne, przyspieszają metabolizm oraz regulują rytm wypróżnień, wspomagają rozwój korzystnych bakterii, które znajdują się w jelitach oraz niwelują zaparcia.
Dzięki wspomnianym kwasom tłuszczowym omega-3, które zawierają nasiona chia wpływają one pozytywnie na pracę układu krążenia – ich spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu ldl oraz trójglicerydów, które znajdują się w krwi. Jednocześnie zwiększa się poziom cholesterolu hdl, który zapobiega miażdżycy i działa ochronnie w chorobach układu krążenia. Ten proces jest wspierany również przez błonnik, który także jest zawarty w nasionach. Co więcej, zawarty w nich potas reguluje pracę serca oraz ciśnienie krwi. Dzięki regularnemu spożywaniu nasion chia można także zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca.
Nasiona chia odpowiadają na wszystkie potrzeby osób, które chcą schudnąć. Zapewniają:
- źródło białka roślinnego,
- bogactwo składników mineralnych,
- uczucie sytości – dzięki powiększaniu objętości nasion w jelitach,
- uniwersalne zastosowanie do sałatek warzywnych i owocowych oraz potraw gotowanych.