Smaczną i zdrową alternatywą dla mięsa grillowanego są grillowane warzywa. Dlatego jeśli jesteście na diecie lub po prostu nie jecie mięsa nie musicie rezygnować z majówkowej tradycji.
A jeśli nie wyobrażacie sobie majówki bez mięsa warto potraktować warzywa jako cenny dodatek.
Przyrządzić je można na wiele sposobów. W tej kwestii ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Warzywa grillowane są zdrowe ze względu na
to że nie wytwarzają amin heterocyklicznych (HCA), które są związkami toksycznymi i rakotwórczymi.
Podczas grillowania straty wartości odżywczej warzyw są niewielkie. Warto grillować je na półtwardo, aby ograniczyć straty do minimum. Wyjątek stanowią ziemniaki, bataty, buraki, brokuły, marchew . Nie mogą one być surowe, dlatego można wcześniej je podgotować lub wydłużyć czas grillowania.
Warto również stosować się do kilku przydatnych zasad:
- warzywa grillujemy krótko by nie stracić składników odżywczych i nie wysuszyć ich zbytnio,
- smarujemy je delikatnie oliwą lub olejem, dzięki temu lepiej przyswoimy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. A,D,E,K,
-dobrze warzywa przyprawić ziołami, które nadadzą im dobrego posmaku,
-dobrze pokroić je w taki sposób aby stykały się z rozgrzanym rusztem jak największą powierzchnią, gdyż lepszy wtedy jest ich smak,
- należy pamiętać o ich obracaniu na ruszcie.
Wysoka temperatura i naturalne źródło ognia pozwala wydobyć inną gamę smaków i zapachów niż podczas tradycyjnego smażenia czy pieczenia w piekarniku. Warzywa z rusztu nabierają przyjemnego wędzarniczego aromatu. Dobrze smakować będą posypane parmezanem lub pokruszoną fetą a także z sosem czosnkowym.
Smaczne, zdrowe i w mig gotowe!