Olej kokosowy posiada wiele cennych właściwości:
-wspomaga walkę z nadwagą, również z otyłością trzewną;
-natychmiast dodaje energii;
-reguluje poziom cholesterolu;
-działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo;
-korzystnie wpływa na skórę;
-łagodzi objawy, np. choroby Alzheimera.
Wiele osób uważa olej kokosowy za naturalny antybiotyk. Zawiera on kwas laurynowy, który ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Olej kokosowy może więc skutecznie powstrzymać rozwój szkodliwych bakterii, wywołujących próchnicę, czy infekcje jamy ustnej. Niektóre badania naukowe wykazały, że olej kokosowy może nawet zwalczać gronkowca złocistego, częstą przyczynę chorób skóry, wirusy odpowiedzialne za opryszczkę, odrę, grypę, czy wirusa HPV. Możliwe jest również, że olej kokosowy pomoże zwalczyć przewlekłą grzybicę stóp.
Dzięki zawartości kwasów MCT olej kokosowy jest trawiony z pominięciem insuliny, a zatem nie podnosi jej poziomu we krwi. Z tego względu jest on polecany osobom chorym na cukrzycę oraz w stanie przedcukrzycowym. Dodatkowo olej kokosowy pomaga w utracie wagi, co również jest bardzo istotne w profilaktyce cukrzycy typu 2.
Olej kokosowy może przyspieszyć proces powstawania nowego nabłonka na ranach. Ponadto pobudza on aktywność enzymów antyoksydacyjnych i stymuluje produkcję włókien kolagenowych w nowej tkance. Jest on zalecany np. w leczeniu oparzeń.