Najlepiej brać przykład z mieszkańców krajów śródziemnomorskich i bliżej przyjrzeć się ich diecie. Jest ona bogata w surowe warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i jogurty. Najlepsze na gorące dni są dania, które działają chłodząco na organizm jak np. chłodniki przygotowane na bazie kefiru lub jogurtu czy sałatki przyprawione świeżymi ziołami i oliwą. Warto pamiętać o czosnku, który poprawia krążenie krwi, pobudzając organizm do naturalnego chłodzenia.
Łatwą, szybką i orzeźwiającą przekąską są smoothies czyli koktajle przygotowywane z różnego rodzaju owoców z dodatkiem zdrowego źródła tłuszczu np. siemienia lnianego.
Warto również swoją dietę wzbogacić w produkty, które wspomagają ochronę przed promieniami UV:
-pomidory i przetwory pomidorowe bogate w likopen, związek chemiczny który jest silnym antyoksydantem,
-marchew, natka pietruszki,szpinak, bataty, morele i brzoskwinie, które zawierają dużo beta-karotenu, który ma ochrone działanie na skórę.
Nade wszystko należy pamiętać o prawidłowym stanie nawodnienia organizmu, gdyż woda niezbędna jest dla optymalnego trawienia i wchłaniania sładników odżywczych z pożywienia,a co za tym idzie - prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Nawodnienie ma również kluczowe znaczenie dla procesu regulacji temperatury w organiźmie.