L-arginina – właściwości dobroczynnego aminokwasu:
-Poprawia przepływ krwi i krążenia – aminokwas przekształcany w tlenek azotu rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu są w stanie przenosić więcej krwi. Wpływa także na zdolność detoksykacji organicznej, czy sprzyja koncentracji i wydajności mózgu;
-Stymuluje produkcję hormonów – rolą argininy jest jej zdolność do stymulacji produkcji różnorodnych hormonów, zwłaszcza hormonu wzrostu i insuliny, które pomagają przenosić glukozę do komórek, gdzie ta wykorzystywana jest w rozwoju organizmu i produkcji energii;
-Ma właściwości przeciwutleniające – arginina znana jest z przeciwdziałania wolnym rodnikom, a tym samym obciążającemu organizm stresowi oksydacyjnemu;
-Wpływa na poziom cholesterolu – jako suplement diety arginina jest odpowiednia jako środek znacznie obniżający poziom lipidów we krwi. Regularnie stosowana jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu nawet do 20%;
-Poprawia sprawność psychoruchową – oprócz podnoszenia wydajności mózgu, a tym samym jego skupienia i umiejętności koncentracji, argininy poprawia także ogólną wydolność organizmu. Zwiększa maksymalny pobór tlenu w ciele, z drugiej strony poprawia ukrwienie mięśni, dzięki czemu są w stanie osiągnąć lepsze rezultaty. Z tego względu jest chętnie stosowana przez sportowców;