Nie każdy tłuszcz jest zły i niektórych z nich nie powinniśmy unikać. Jest on jednym z najważniejszych makroskładników pokarmowych. Dostarcza widaminy A, D, E i K, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewystarczająca ich ilość w diecie powoduje kłopoty metaboliczne, problemy ze skórą i włosami.
Nie będę pisać o tłuszczach nasyconych, które są pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, tłuszcz zawarty w mięsie), bo te ze zdrowiem nie mają za dużo wspólnego. Ale o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych raczej słyszał każdy. Omega-3,-6 i -9 to te, które koniecznie muszą znaleźć się w naszym jadłospisie, jednak z małym wyjątkiem omega 6.
Omega-3 mają wpływ na wiele ważnych funkcji organizmu: krzepnięcie krwi, zadbanie o układ odpornościowy, obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi. Liczne badania wykazują, że u osoby spożywającej duże ilości omega-3, rzadko odnotowuje się zawały serca. Możecie je znależć w orzechach, oleju lnianym i rzepakowym ale też w rybach (dorsz, łosoś, tuńczyk) i owocach morza.
Omega-6 znajdziemy w oleju sojowym, kokosowym, słonecznikowym i kukurydzianym. Wpływają nie tylko na obniżanie cholesterolu, ale dbają też o skórę. Jednak należy je stosować oszczędnie, ponieważ obniżając cholesterol całkowity obniża też HDL (dobry cholesterol)i może potęgować szkodliwą działalność wolnych rodników i zwiększają ryzyko powstawania nowotworów!!
Omega -9 Chronią serce i naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), podwyższają stężenie dobrego cholesterolu (HDL), zmniejszają ryzyko raka piersi i jajników. Znajdziecie je w oliwie, oleju rzepakowym, awokado , migdały i pistacje.
Jeśli nie przepadacie za którymiś z tych produktów lub macie świadomość, że tych zdrowych kwasów tłuszczowych dostarczacie zbyt mało polecam stronę naszego SKLEPU INTERNETOWEGO (kliknij) albo zapytanie naszej obsługi o suplementy zawierające kwasy omega 3-6-9.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.