Z niskiej dosyć ceny znana jest tilapia i panga. Są to ryby, które nie są zbyt polecane ze względu na warunki hodowli i małe wartości odżywcze. Są chude o małej zawartości białka i znikomej ilości omega-3. Pangi karmi się specjalnymi granulkami na które składa się mączka rybna, witaminy, ekstrakt z soi i manioku. Są sprowadzane z Wietnamu ze sztucznej hodowli. Panga jest trzymana w dużym zagęszczeniu w często zanieczyszczonych akwenach. Tilapia jest też rybą sprowadzaną ze sztucznej hodowli. Zawiera mało korzystne połączenie kwasów omega-6 i -3 i może wywoływać atak astmy. Powinni je unikać chorzy na serce, stawy, astmę i alergie. Złe warunki, stosowanie antybiotyków, hormonów powoduje to, żeby jeść je z umiarem, wybierając małe sztuki.
Łosoś uwielbiany przeze mnie to jedna z najtłustszych ryb. Zawiera ponad 30 razy więcej niż dorsz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepsze są łososie pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje norweski, który zawiera więcej związków szkodliwych niż ten dziko żyjący ale poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych jest dużo niższy.
Pstrąg hodowany jest w gospodarstwach rybackich. Ma smaczne, chude mięsko i zawiera najwięcej kwasów omega-3. Najlepiej wybierać okazy niezbyt duże.
Tuńczyk najsmaczniejszy jest biały. Czerwony może zawierać więcej metali ciężkich. Konserwy zwykle zawierają właśnie to czerwone mięso dlatego najrzadziej powinny je jeść kobiety w ciąży i dzieci! Tuńczyki są polecane sportowcom, bo zawiera dobry skład aminokwasowy i dobrej jakości tłuszcze.
Powinniśmy wybierać raczej tłuste ryby najlepiej dzikie. Możemy też spożywać dorsza, mintaja czy pstrąga, ponieważ mają dużo potasu i fosforu, który wzmacnia kości.
W tabelce poniżej zobaczycie jakie ryby i dla kogo są przeznaczone.
Jakie ryby? |
Dla kogo w szczególności? |
Tłuste ryby morskie z dużą zawartością kwasów omega-3: łosoś, sardynki, makrela, halibut i śledź |
Osoby chorujące na choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, przebyty zawał serca, udar mózgu) w zamian za mięso zwierząt rzeźnych 3-7 razy w tygodniu |
Chude ryby morskie i słodkowodne: sola, morszczuk, dorsz, szczupak, sandacz, tilapia, mintaj, tuńczyk, pstrąg strumieniowy, dorada, okoń |
Osoby odchudzające się oraz stosujący dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu (w przebiegu chorób takich jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki, zapalenie wątroby) |
Ryby z dużą zawartością witaminy A: węgorz, halibut, pstrąg strumieniowy, makrela i łosoś |
Osoby z chorobami oczu oraz z problemami skórnymi |
Ryby z dużą zawartością witaminy D: węgorz, pstrąg tęczowy, śledź, łosoś |
Dzieci w wieku rozwojowym, osoby z problemami z układem kostnym |
Ryby z dużą zawartością jodu: flądra, śledź i dorsz, łosoś |
Osoby cierpiące na choroby tarczycy, kobiety w ciąży |
Ryby z dużą zawartością wapnia: sardynki, szprotki |
Osoby chorujące na osteoporozę, dzieci w okresie wzrostu, kobiety w ciąży i karmiące |
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.