Najważniejsze jest to, że stewia nie zawiera żadnych kalorii. Jest dostępna w postaci pastylek, proszku i płynu. Liście stewie są bogate w beta karoten, witaminę C, wapń, magnez i żelazo. Dostępna jest w większości sklepów i nie odstrasza ceną. Przy słodzeniu kawy czuje się różnicę między nią, a sztucznym słodzikiem.
Stewia jest do 250-450 razy słodsza od cukru (sacharozy). Rozpuszcza się w wodzie, może być używana do pieczenia i gotowania. Nie powoduje próchnicy zębów i jest bezpieczna dla diabetyków.
Jest nietoksyczna, słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji. Liście tej rośliny mogą zabarwiać potrawy, wystarczy dodać wieże liście do sałatek lub do gotowanych potraw.
Spróbujcie i używajcie stewii – zamiast cukru czy innych sztucznych słodzików – warto!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.