Ten problem dotyczy coraz większej liczby osób. Niektórzy mogą nie wiedzieć, że przyczyną wielu schorzeń może być zakwaszenie organizmu. Sposób odżywiania i styl życia sprawiają, że organizm zakwasza się. Jest to proces naturalny i w ten sam sposób organizm się przed tym broni. Jednak kiedy poziom kwasowości przekracza pewną normę, nadmiar kwasów nie może być neutralizowany, dlatego jest magazynowany. Zakwaszenie może dotknąć każdego i zawsze jest tak samo groźne, ponieważ może uszkadzać lub trwale niszczyć organy wewnętrzne.
Zwróćmy uwagę na naszą dietę. Jeśli jemy dużo produktów zakwaszających organizm, trzeba pamiętać, żeby z nimi nie przesadzić. Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci.
Produkty zakwaszające to przede wszystkim kawa, herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli one dominują w naszej diecie to prawdopodobnie nasz organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol czy stres.
Zobaczcie co należy do produktów odkszwaszajcych: cebula czosnek cytryna grapefruit arbuz ananas mango papaja stewia syrop klonowy kiełki oleje roślinne nierafinowane herbaty ziołowe
Odkwaszanie: - należy pić soki z owoców i warzyw, zwłaszcza z buraków - należy pić około 2l wody niegazowanej dziennie - jeść z umiarem, bez pośpiechu - jeść w odpowiednich godzinach, w regularnych odstępach czasu - należy wprowadzić w życie regularną aktywność fizyczną
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.