W taki dzień jak dzisiaj warto napić się czegoś ciepłego, a gorąca herbata z plasterkiem cytryny wydaje się być całkiem dobrym rozwiązaniem. Ale czy na pewno? Okazuje się, że ten napój niekoniecznie jest dobry dla zdrowia. Większość z nas stwierdzi, że taka mieszanka zawiera dużo witaminy C. Wbrew krążącej opinii witamina C nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby w wyziębieniu i zwiększonym wysiłku fizycznym.
Poza tym witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Jeśli zalejemy ją wrzątkiem, spowoduje to jej znaczne straty. Dodając cytrynę do herbaty poczekajcie, aż trochę wystygnie.
Oto kilka ciekawostek: Herbata w swoim składzie ma aluminium. Jest ono dla nas nieszkodliwe, ponieważ występuje w postaci trudno przyswajalnej. Podczas zaparzania herbaty metal w niewielkich tylko ilościach przechodzi do naparu, pozostała część kumuluje się w fusach.
Co innego jest, kiedy dodamy do herbaty, która jeszcze się zaparza sok z cytryny. Aluminium z herbaty po dodaniu kwasu tworzy już przyswajalny cytrynian glinu, który może być bardzo szkodliwy dla organizmu. Jest tylko jeden warunek, aby taka reakcja miała miejsce – w naczyniu z herbatą muszą pozostać fusy. Tylko w tym wypadku kwas z cytryny może wypłukać aluminium. Po usunięciu fusów nic nam nie grozi.
Jeśli lubicie herbatę z cytryną, nie musicie z niej rezygnować. Pamiętajcie, aby dodawać cytrynę do naparu bez fusów i dopiero wtedy, kiedy ta wystygnie.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.