Błonnik przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, wolniejszego rozkładu węglowodanów, obniżenia poziomu glukozy we krwi, poprawy rytmu wypróżnień, dzięki zwiększeniu perystaltyki jelit, likwidowania zaparć i nadmiernych gazów, powiększenia flory bakteryjnej jelit, usuwania z organizmu metali ciężkich, likwidowania toksyn w organizmie, a także zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego.
UWAGA!
Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków. Rozpuszczalne składniki błonnika mogą ograniczać wchłanianie składników pokarmowych tj. żelazo, cynk i wapń. Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, stolec będzie twardy i gęsty, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie. Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.
Te produkty zawierają błonnik Otręby pszenne 42,4 Wiórki kokosowe 21,1 Mak niebieski 20,5 Fasola biała (sucha) 15,7 Groch suchy 15,0 Figi suszone 12,9 Migdały 12,5 Płatki żytnie 11,6 Jabłko suszone 10,3 Morele suszone 10,3 Płatki pszenne 10,1 Orzechy laskowe 8,9 Orzechy włoskie 6,5 Chleb żytni razowy 5,9 Brukselka mrożona 5,2 Pietruszka korzeń 4,9 Fasola szparagowa 3,9 Marchew 3,6 Rzodkiewka 2,5 Ryż 2,4 Kalafior 2,4 Gruszka 2,1 Kiwi 2,1 Jabłko 2,0 Pomarańcza 1,9 Truskawki 1,8 Ziemniaki 1,5 Pomidor 1,2 Wiśnie 1,0 Arbuz 0,3.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.