Kolka to nagły, związany z wysiłkiem, skurcz mięśni gładkich, któremu towarzyszy ostry, napadowy ból, pojawiający się po prawej lub po lewej stronie w dolnej części brzucha. Kolki mogą mieć zarówno podłoże chorobowe, jak i występować w reakcji na nadmierny wysiłek, stres czy nieprawidłowe odżywianie. Biegając zwiększamy tempo. Mamy wrażenie, że nogi same nas niosą. I nagle... czujemy ostre kłucie w okolicach pod żebrami. Każdy biegacz ma swój własny, wypróbowany sposób na walkę z kolką. Jak sobie z nią poradzić? 1. Zwolnij do wyrównania oddechu. Jeśli to nie pomoże, przejdź do spokojnego marszu lub zatrzymaj się. Oddychaj spokojnie i głęboko.
2. Nie przerywaj biegu, oddychaj głęboko, spokojnie podnoś i opuszczaj ramiona.
3. Nie przerywaj biegu, uciskaj bolesne miejsce, staraj się oddychać spokojnie.
4. Zatrzymaj się, pochyl się do przodu i oddychaj miarowo.
5. Zatrzymaj się, weź głęboki wdech z przepony, zatrzymaj powietrze w płucach na kilka sekund i energicznie je wypuść. Powtórz 5 razy. W trakcie wdechu możesz także podnieść ręce w górę i opuścić je w trakcie wydechu.
6. Zatrzymaj się i weź głęboki wdech. Zatrzymaj powietrze w płucach na kilka sekund, wypuszczaj je powoli i zginaj się delikatnie w stronę, w której czujesz ból.
7. Zatrzymaj się i poćwicz przeponę, napinając i rozluźniając mięśnie brzucha. Pamiętaj, żeby, w razie wystąpienia kolki, nie siadać i nie kucać.
Jak jej uniknąć?
- wprowadzić techniki oddechowe, odpowiednio ćwicząc przeponę (głębokie wdechy i wydechy i obserwacja pracy brzucha),
- wzmacniać mięśnie brzucha, - zawsze się rozgrzewać.
Bardzo ważnym jest też, aby zachować odpowiedni odstęp pomiędzy bieganiem a spożytym posiłkiem. Długość przerwy jest zależna od naszego organizmu. Niektórzy są w stanie wyjść na trening już dwie godziny po posiłku i nie odczuwają żadnych problemów. Inne osoby, potrzebują przerwy co najmniej trzygodzinnej. To bardzo indywidualna kwestia. Dlaczego tak ważne jest zachowanie odstępu? Podczas wysiłku mięśnie potrzebują większej ilości krwi do optymalnej pracy.
Jeżeli w tym czasie w organizmie zachodzą inne procesy fizjologiczne (np. trawienie), do przebiegu których również potrzebna jest krew, naczynia krwionośne w wątrobie lub śledzionie ulęgają zaciśnięciu w celu zapobiegnięcia "zużycia" całej rezerwy krwi przez pracujące mięśnie. To właśnie może być jedną z przyczyn kolki.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.