Ksylitol redukuje płytkę nazębną, pomaga utrzymać mineralizację zębów, powoduje zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej po posiłku. Zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulinoopornością.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier. Każdy z nas wytwarza go dziennie w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok. 15 gramów. Mimo, iż ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, na tym kończy się jego podobieństwo do pozostałych substancji.
Ksylitol jest obecnie dostępny pod wieloma postaciami. W formie krystalicznej może zastępować cukier do potraw gotowanych i pieczonych, lub jako substancja słodząca do napojów. Stosuje się go również w gumach do żucia.
Ksylitol jest pomocny w przywracaniu naturalnej konsystencji kości. Przypuszczalnie jego zdolność do wzmacniania kości wynika z tego, że stymuluje on wchłanianie wapnia w jelitach. Stosowanie ksylitolu zamiast cukru i ograniczenie spożycia oczyszczonych węglowodanów, znacznie podwyższających ilość glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko pojawienia się torbieli, mięśniaków, endometriozy, PMS (premenstrual syndrome), uderzeń gorąca, przybierania na wadze oraz depresji.
Ponad 1500 przeprowadzonych badań naukowych dowodzi, że im więcej spożywamy ksylitolu, tym bardziej eliminujemy łaknienie cukru, ograniczamy poziom insuliny w organizmie, alkalizujemy organizm.
To wielka pomoc na drodze ku dobremu zdrowiu i długiemu życiu!
Co o ksylitolu sądzi utytułowany kulturysta Wojtek Pieczaba?
- Uważam, że to najlepsza sprawa jeśli chodzi o słodzenie. Ksylitol jest tak samo słodki jak biały cukier i nie odczuwasz posmaku chemii jak to jest w wypadku popularnych słodzików. Konfitury na bazie ksylitolu są naprawdę pyszne!
Część informacji zaczerpnięta z: http://www.longevitas.pl/index.php?id=22
Komentarze
Prawda czasu prawda ekranu. Wiele takich samych słów czy treści znajdziesz na różnych stronach, które nie podają informacji o źródle.
Nie uleczysz świata bohaterze.
Pozdrawiam :)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.