Bardzo pyszny i zdrowy szpinak już zagościł na sklepowych półkach. W zimowe dni rozgrzać nas może zupa z włoszczyzny, w której skład wchodzą seler, por, pietruszka i marchewka.
Warto też wwzbogadzać swoje potrawy o przecier pomidorowy, który jest źródłem cennego likopenu, silnego przeciwutleniacza, który chroni przed nowotworami. wszelkiego rodzaju fasole zimą smakują dużo lepiej.
Strączki doskonale sycą, dostarczają wielu witamin z grupy B, magnezu, fosforu, a także potasu. Sprawiają, że cholesterol jest na właściwym poziomie i minimalizują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.
Mrożonki są bardzo cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Warzywa korzeniowe, o ile ich nie rozgotujemy, są genialnym źródłem energii, witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.
Kiszone warzywa to naturalne probiotyki. Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.