Nie idź na zakupy będąc głodnym. Pomoże nam to uniknąć kupna wielu zbędnych, wysokokalorycznych produktów, na które stracimy pierwotną ochotę, gdy tylko zjemy posiłek. Najpierw... warzywa i owoce! Pamiętaj, że warzywa powinny się znaleźć w każdym posiłku i jest to bardzo ważne! Kupuj warzywa świeże i spożywaj jeszcze tego samego dnia. Przechowuj najdłużej 2-3 dni. Świeże owoce są zdrową alternatywą słodyczy.
Przetwory owocowe są mniej wartościowe niż świeże np. owoce z puszki są zalane kalorycznym syropem, musy owocowe zawierają dodatkowy cukier. Trzeba wybierać dobre tłuszcze jedno- lub wielonienasycone roślinne lub tłuszcze zawarte w rybach. Produkt dobry to tłusta ryba, zły ryba w tłustym sosie, która zawiera dodatki konserwujące lub nasycone kwasy tłuszczowe np. śledź w sosie śmietanowym.
Ryby są dobrą alternatywą mięsa. Mrożone, świeże, tuńczyk w puszce. Wybierajmy na zmianę morskie, tłuste ryby (łosoś, halibut, makrela) i chude (dorsz, mintaj). Osoby odchudzające się powinny unikać ryb panierowanych, ponieważ są kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu z patelni.
Zielone warzywa liściaste (sałata, kapusta, szpinak, koper) – są bogate w takie antyoksydanty jak witamina A, C, E, oraz makroelementów: wapń, żelazo, cynk.
Jeżeli chcemy zdrowo się odżywiać, ograniczmy jedzenie wszelkiego rodzaju półproduktów na rzecz świeżej żywności.
Bądźmy bardziej uważni przy robieniu zakupów, niech nas nie zwiodą kolorowe opakowania, nabłyszczone owoce i promocyjne ceny. Czytajmy uważnie składy produktów.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.