Pełnoziarniste produkty zbożowe. Aby zdobyte kilogramy były dobrej jakości nie możecie robić masy mięśniowej jedząc płatki śniadaniowe dla dzieci, batoniki czy bułeczki. Jeśli w ten sposób będziecie dobierać produkty węglowodanowe, szybko odciśnie się to na waszej sylwetce w postaci przyrostu tkanki tłuszczowej. Dlatego też należy postawić na dobre źródła węglowodanów, do których należą pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak ryż brązowy, kasza jaglana czy płatki owsiane ipieczywo otrzymywane z nieoczyszczonej mąki. Tego typu pokarmy nie tylko, że dostarczają wolno przyswajanych węglowodanów, ale też wielu innych ważnych składników takich jak witaminy z grupy B, niezbędne pierwiastki i błonnik.
Mięso
Mięso jest bardzo ważnym składnikiem w diecie na masę. Dostarcza wysokojakościowego białka, jest znakomitym źródłem witamin z grupy B, cynku a także – anabolicznej kreatyny (głównie wołowina). Warto pamiętać, że wędliny nie stanowią specjalnie pożądanego składnika zdrowej diety i raczej należy ograniczać ich spożywanie. Mięso niekoniecznie musi być skrajnie chude, mała ilość tłuszczo może być wręcz zaletą podnoszącą wartość energetyczną dania i poprawiającą walory smakowe. Nie ma więc konieczności ograniczania się jedynie do suchej piersi z kurczaka czy też smacznej i wartościowej, ale stosunkowo drogiej polędwicy wołowej.
Warzywa
Większość osób otwarcie przyznaje się do tego, że nie jada warzyw, bo szkoda im czasu na ich przygotowanie albo pieniędzy na zakup. Wolą zastąpić je sobie tabletkami lub kapsułkami, ale niestety nie są one w stanie w pełni zastąpić potencjału prozdrowotnego warzyw, przede wszystkim dlatego, że nie zawierają odpowiednich dawek wielu składników odżywczych. Brak warzyw w diecie węglowodanowych może doprowadzać do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a to może negatywnie odbijać się na rozwoju tkanki mięśniowej.
Jaja kurze
Często można spotkać się z zaleceniem by oddzielać białka od żółtek, to tak naprawdę najkorzystniej jest jeść całe jaja. Zarówno żółtko jak i białko wartościowym składnikiem diety. Jajo kurze całe charakteryzuje się obecnością wielu witamin i składników mineralnych, a także wysoką zawartością fosfolipidów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie wątroby, układu nerwowego i na gospodarkę lipidową. Jaja konsumować można nawet codziennie.
Świeże owoce
Owoce, podobnie jak warzywa są źródłem składników o potencjale zasadotwórczym, poza tym dostarczają ważnych dla naszego zdrowia witamin. Owoce znakomicie też nadają się jako substytut słodyczy dla osób borykających się z napadami głodu na „coś słodkiego. Najlepiej jest wybierać w miarę możliwości owoce regionalne i sezonowe, a jak to jest niemożliwe to zawsze zostają sprawdzone i zdrowe – cytrusy. Banany, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, potasu i witaminy B6 także mają swoje zastosowanie zwłaszcza po treningu.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.