Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Jej naturalnym źródłem są szczególnie ostrygi, mięso, ryby, serwatka, soczewica czy groch.Tauryna jest drugim zaraz po glutaminie najczęściej występującym aminokwasem w mięśniach. Tauryna jest znaczącym depozytem azotu, wspomaga utrzymanie zrównoważonego i dodatniego bilansu azotowego, poza tym ogranicza wytwarzanie hormonu - serotoniny. Ponad to hamuje proces degradacji tkanki mięśniowej. Hamuje też reakcje wolnorodnikowe, które nasilają się podczas uszkodzeń włókien mięśniowych. Tauryna wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, wspomaga redukcję nadmiernej masy ciała, doprowadzając do zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej. . Przypisuje się jej funkcje neuroprzekaźnika. Pobudza też syntezę hormonów anabolicznych: somatotropiny i insuliny, a także zwiększa wrażliwość na działanie insuliny.
Tauryna służy podniesieniu wydajności organizmu podczas wysiłku, poprawie witalności. Tauryna jest jednym z ważniejszych składników żółci biorącej udział procesie trawienia i przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tauryna jest także związkiem, który: wspomaga odpowiednie wykorzystywanie wapnia, sodu oraz potasu w organizmie pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji błon komórkowych, sprzyja odpowiedniemu nawodnieniu tkanek mózgu poprawiając jego sprawność.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.