Szkolenie kierujemy do wszystkich chcących ugruntować swoją świadomość żywieniową, trenerów personalnych. Na naszym szkoleniu nauczymy was, jak zmieniać sylwetkę swoją i innych, maksymalizować wyniki sportowe za pomocą zbilansowanej diety.
Kolejność uczestnictwa w modułach jest dowolna. Jeżeli nie byłeś na I lub II module możesz uzupełnić go przy kolejnej edycji.
MIEJSCE I TERMIN
9-10 maja 2015; Klub Sportowy PACO; Lublin ul. Kiepury 5
I MODUŁ:
- Białka, tłuszcze, węglowodany – podstawowe komponenty żywienia
- Trawienie pokarmu, machineria enzymatyczna
- Suplementacja uzupełniająca żywienie (białka, gainery, enzymy, błonnik...)
- Suplementacja wysiłkowa (aminokwasy wysiłkowe, napoje węglowodanowe...)
- Gospodarka wodno- elektrolitowa człowieka w życiu codziennym i sytuacji wysiłkowej
- Dobór żywienia do typu budowy ludzkiej
- Suplementy wspierające stawy i kości
- Mity suplementacyjne i żywieniowe
- Warsztaty kulinarne
II MODUŁ:
- Podstawy ustalania planów żywieniowych oraz praktyczne wskazówki jak postępować w kuchni aby nie dopuścić do strat składników odżywczych
- Postępowanie z dwoma somatotypami: Gruby i Chudy
- Utrzymanie prawidłowej glikemii w diecie za pomocą indeksów żywieniowych (GI, GL, II, FF);
- Aminokwasy część I: BCAA, glutamina, tauryna, tryptofan, tyrozyna
- Przyprawy i zioła w kuchni
- Wegetarianizm – ocena wartości odżywczej i zastosowanie bezmięsnych produktów
- Aminokwasy część II: kreatyna, arginina, beta alanina czyli wielka moc i pompa treningowa
- Środki słodzące
- Warsztat kulinarny
III MODUŁ:
- Hormonalna machineria człowieka
- Anabolizujące składniki żywieniowe i suplementacyjne, ingerujące w gospodarkę hormonalną; rolna snu i nocnej regeneracji organizmu.
- Składniki antyodżywcze w diecie Tkanka tłuszczowa jako organ dokrewny
- Regulowanie udziału poszczególnych komponentów ciała: mięśnie kontra tłuszcz – suplementacja, żywienie, trening
- Niebezpieczeństwo diet ketogenicznych
- Niedowaga – problem bilansowania diety i właściwego postępowania treningowego
- Suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej
- Suplementacja dostosowana do rodzaju wysiłku (sporty wytrzymałościowe, sporty walki, sylwetkowe...), okresu treningowego
- Programowanie planów żywieniowych
- Warsztat kulinarny
PROGRAM SZKOLENIA Z ZAKRESU: ŻYWIENIE I SUPLEMENTACJA,
III moduł
Sobota 9 maja 2015
10.30 – 11.00 – sprawy organizacyjne
11.00 - 12.00 – Aminokwasy część II: kreatyna, arginina, beta alanina czyli wielka moc i pompa treningowa; WYKŁAD- mgr K. Matella
12.00–13.00 - Anabolizujące składniki żywieniowe i suplementacyjne, ingerujące w gospodarkę hormonalną; rolna snu i nocnej regeneracji organizmu; WYKŁAD; mgr K. Matella
13.00– 13.15 – przerwa: DEGUSTACJA DAŃ DIETETYCZNYCH
14.15 – 15.15– TRENING
15.15 – 15.30– przerwa: DEGUSTACJA DAŃ DIETETYCZNYCH
15.30 – 16.30 - Składniki antyodżywcze, utrudniające przyswajanie, bezpiecznie i groźne dodatki do żywności; WYKŁAD- dr R. Kożuszek
16.30 – 17.30 – Tkanka tłuszczowa jako organ dokrewny, suplementacja wspomagająca redukcję tkanki tłuszczowej oraz pomocna w stanach niedowagi; WYKŁAD; mgr K. Matella
17.30 – 18.30 - Porównanie wartości i przyswajalności różnych gatunków kasz, mąk, makaronów i ziemniaków – WYKŁAD; dr R. Kożuszek
Niedziela 10 maja 2015
9.00 – 10.00 – Ustalanie planów żywieniowych; WYKŁAD- L. Michalski, K. Matella
10.00- 11.00 - Diety ketogeniczne; WYKŁAD- K. Matella
11.00 – 11.15 - przerwa - DEGUSTACJA DAŃ DIETETYCZNYCH-
11.15 – 12.15– Porównanie wartości i składu tłuszczowego orzechów, nasion i roślin oleistych – WYKŁAD; dr R. Kożuszek
12.15 – 13.15 – TRENING
13.15 – 13.30- DEGUSTACJA DAŃ DIETETYCZNYCH
13.15 – 14.00- Cudowne właściwości prastarych roślin (składniki energetyzujące, poprawiające zdolności psychoruchowe, rozluźniające) – WYKŁAD; dr R. Kożuszek
14.00 – 14.15 - przerwa - DEGUSTACJA DAŃ DIETETYCZNYCH
14.15 – 15.00 - Suplementacja dostosowana do rodzaju wysiłku: różnicowanie suplementacji ze względu na intensywność wysiłkową, okres treningowy; rabdiomioliza - WYKŁAD; K. Matella
15.00 – 15.30 – DYSKUSJA (proszę przygotować pytania z zakresu żywienia i suplementacji)
15.30 – wręczenie certyfikatów i legitymacji
Wykładowcy:
- mgr Katarzyna Matella
- Leszek Michalski
- dr Radosław Kożuszek
- mgr Małgorzata Płaza
KWALIFIKACJE
Absolwenci cyklu szkoleniowego otrzymają legitymację Specjalisty ds. Żywienia i Suplementacji Stowarzyszenia Sylwetka oraz certyfikat uczestnictwa po każdym module szkolenia.
Absolwenci szkolenia nabywają umiejętności z zakresu postępowania żywieniowego i suplementacyjnego.
KOSZT UCZESTNICTWA i SPECJALNE PROMOCJE
- Koszt udziału w szkoleniu (pojedynczy moduł): 333 zł.
- SPECJALNA PROMOCJA DLA WYTRWAŁYCH: Uczestnicy obecni na wszystkich trzech pełnych szkoleniach, na ostatnim uzyskują rabat 20% płatności za szkolenie (płatność za trzeci moduł wynosi 266 zł).
- Jeżeli Twój pracodawca chce sfinansować Twój udział w szkoleniu mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - za udział w szkoleniu wystawiamy faktury VAT.
ZASADY UCZESTNICTWA I ZAPISY
Warunkiem uczestnictwa jest przelanie kwoty 100 zł* do 30 kwietnia 2015 (reszta płatności na miejscu) z dopiskiem:
„Imię nazwisko – żywienie I Lublin" na konto: 14 2490 0005 0000 4000 4245 5622
(właściciel konta: Katarzyna Matella, ul. Szarych Szeregów 2e/59, Toruń).
*Szkolenie odbędzie się pod warunkiem zgłoszenia minimum 15 osób. W przypadku małej ilości zgłoszeń wpłacane zaliczki będą zwrócone.
KONTAKT
Wszelkich informacji o szkoleniu udzielają:
- Katarzyna Matella – 513 167 359
- Klub Sportowy Paco: (0-81) 740-33-00
E-Mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.