Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:311
Wczoraj:7469
W tygodniu:27575
W miesiącu:164626
Ogólnie:5900424

Kto jest online

4
Online

piątek, 26, kwiecień 2024 01:00

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Dla większości nie ma mowy o nie zjedzeniu w upalne dni orzeźwiającego loda pełnego przyjemnych wrażeń smakowych. Często też słyszy się opinie, że lody nie są takie groźne dla sylwetki więc można je sobie jeść bez większych konsekwencji. Zobaczcie z czego tak naprawdę się składają i jaką reprezentują wartość odżywczą. 

Z czego robi się te pyszności? Ciężko byłoby zliczyć wszystkie składniki jakich używa się do ich produkcji. Lody zazwyczaj zawierają jako bazę mleko odtworzone albo sok owocowy, a jako dodatek to cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Pozostałe składniki są różne, co sprawia, że wartość odżywcza poszczególnych lodów też się od siebie różni. Zobaczcie listę tylko wybranych składników używanych do produkcji lodów: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, sok owocowy, sól, odtworzone mleko otłuszczone, białko jaja w proszku, kakao, mączka chleba świętojańskiego, karagen (zagęstnik), karboksymetyloceluloza (zagęstnik i emulgator), guma guar (zagęstnik), aromaty , tłuszcz roślinny (niekiedy utwardzony) itp.

Lody stanowią więc mieszankę różnych składników. Mleko i cukier to nic dziwnego, ale dodatek utwardzonych tłuszczów roślinnych może budzić niepokój i takiej wersji deseru należy... unikać. Tłuszcze utwardzone są źródłem szkodliwych izomerów trans, które jeśli są przyjmowane w pakiecie z cukrem stanowią duże zagrożenie dla zdrowia i sylwetki!!! Sól tez jest dziwnym dodatkiem, ale faktem jest, że producenci często starają się poprawić smakowitość wyrobów mieszając odpowiednie dawki soli, tłuszczu i cukru. Niestety połączenia tego wszystkiego powoduje gorsze działanie mechanizmów kontroli łaknienia przez nasz organizm, przez co jemy więcej i więcej...

Wartość odżywcza tego smakołyku uzależniona jest od składu surowcowego, który może być różny. Hmm.. przypuśćmy, że weźmiemy lody śmietankowe. Zobaczcie jakie wartości mają na 100g produktu:  wartość energetyczna: 150 – 260kcal, białko 3 – 5g, węglowodany 18 – 26g, (głównie sacharoza i laktoza, nieraz śladowe ilości skrobi i błonnika), tłuszcz: 7 – 16g, (nasycone około 40 - 60%) witamina A: 60 – 100mcg, witamina E: 0,1 – 0,15mg, witamina D: 0,07 – 0,12mcg, kwas foliowy: 0,3 – 0,8mcg, witamina B1: 0,03 – 0,06mg, witamina B2: 0,1 – 0,2mg, witamina B6: 0,04 – 0,06mg, witamina B12: 0,3 – 0,6mcg, niacyna: 0,10 – 0,13mg. sód: 50 – 300mg, potas: 100 – 200mg, wapń: 100 – 150mg, fosfor: 70 – 100mg, cynk: 0,3 – 0,4mg.

Lody mają sporo witamin i składników mineralnych, ale w nieznaczących dla naszego zapotrzebowania dawkach. Ale kaloryczność lodów w porównaniu np. do marsa czy snickersa jest dużo niższa. Jeśli chodzi o "prawdziwe lody" to można liczyć na wyższą wartość energetyczną, ale w sklepach w znacznej większości są te, które zostały otrzymane jedynie przy udziale mleka, jajek, śmietany, cukru i naturalniej wanilii. Tego typu lody są bardzo smaczne ale też wysokokaloryczne. Wniosek? Można sobie pozwolić, ale tak jak ze wszystkim - umiar jest wskazany. 

Komentarze   

#1 Karolina 2015-09-22 14:36
uwielbiam! szczególnie posypane rodzynkami albo orzeszkami mmm... :lol:

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 372 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO