Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:789
Wczoraj:7055
W tygodniu:22145
W miesiącu:109739
Ogólnie:5845537

Kto jest online

2
Online

czwartek, 18, kwiecień 2024 02:25

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Słodziki często reklamowane są jako lepsze zamienniki dla cukru. Większość z nich jest praktycznie bezkaloryczna, a przy odpowiednim zestawieniu, słodzone nimi napoje charakteryzują się pożądanym smakiem (moim zdaniem, jedynie stewia przy dodaniu do kawy ma dziwny posmak).Z drugiej strony jednak stosunkowo często spotkać można się z teoriami dotyczącymi potencjalnej szkodliwości substancji słodzących, zwłaszcza takich jak aspartam, który nie tylko podobno zwiększa ryzyko zaburzeń neurologicznych, ale także działa silnie kancerogennie. 

Pomimo niezliczonej ilości plotek dotyczących rzekomej szkodliwości popularnych zamienników cukru tak na prawdę nie ma powodów do paniki. Słodziki dostępne na rynku spożywczym zostały bowiem wielokrotnie dość dobrze przebadane w aspekcie wpływu na zdrowie człowieka. Najbardziej piętnowana, syntetyczna substancja słodząca jest jednocześnie najlepiej przebadaną. Dobre zdanie o aspartamie ma też Unia Europejska. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) kolejny raz już uznała ten słodzik za bezpieczny. Opinia ta oparta zastała na kilkudziesięciu badaniach przeprowadzonych przez różne ośrodki naukowa z całego świata.

Wybór najlepszego słodziku jest trudny, nie wiadomo bowiem do końca na jakich kryteriach się oprzeć dokonując takiej oceny. Dość dużo uwagi w ostatnim czasie poświęca się związkom zawartym w roślinie zwanej stewią, której używa się do słodzenia pokarmów również na skalę przemysłową. Obecne w niej stewiozydy prawdopodobnie korzystnie wpływają na nasz organizm, usprawniając funkcjonowanie gospodarki insulinowo-glukozowej. Stewię można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, na serwisach aukcyjnych, a nawet  w supermarketach!

Ale co za dużo.. to niezdrowo! Błędem byłoby sądzić, że słodzików używać można bezkarnie w dowolnych ilościach. We wszystkim trzeba zachować umiar, również w dosładzaniu żywności, nawet bezkalorycznymi substancjami.  Oczywiście nie nabawimy się w ten sposób od razu raka, ale i tak będzie to z naszej strony zachowanie ryzykowne.

Nie ulega wątpliwości, że słodziki takie jak aspartam, acesulfam potasu czy już zwłaszcza naturalne związki słodzące takie jak stewia stanowią lepszą i bezpieczniejszą alternatywę dla popularnego cukru. Nie oznacza to jednak, że można je przyjmować w nielimitowanych ilościach. W rzeczywistości najlepiej jest nie słodzić w ogóle ani cukrem stołowym ani słodzikami.

 

Komentarze   

#6 nina 2015-10-08 17:08
najsmaczniejszy jest aspartam :)
#5 Karolina 2015-10-08 08:53
na pewno od czasu do czasu nie zaszkodzi... ale i tak wolę cukier ;-)
#4 Kati 2015-10-07 20:04
słodziki lubię i używam :) i wolę to niż biały cukier :P
#3 Adam1 2015-10-07 18:21
powiem tylko tyle co za dużo to ....... wiadomo umiar trzeba zachować we wszystkim
#2 BORAT 2015-10-07 18:16
czasami stosuję do kawy
#1 Adam1 2015-10-07 18:07
ja nie mogę ich używać -źle się po nich czuję

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 308 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO