Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:1160
Wczoraj:1933
W tygodniu:1160
W miesiącu:48859
Ogólnie:7075867

Kto jest online

42
Online

poniedziałek, 28, kwiecień 2025 12:57

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Chrupkim pieczywej zajadają się głównie odchudzające panie, ale panowie też po nie sięgają, przekonani, że jest "lżejsze" i przez to bardziej przyjazne dla sylwetki. Wiele osób jest przekonanych, że jest to zdrowa alternatywa dla chleba, ale czy na pewno tak jest?

Oczywiście, że pieczywo chrupie ma swoje zalety. Przede wszystkim jest lekkie, dosłownie i w przenośni. Jego gramatura nie przekracza 10g. W porównaniu do kromki zwykłego chleba, pieczywo chrupkie okazuje się być niskokaloryczne. Zjadając dwie kromki pieczywa typu WASA dostarczymy o wiele mniej kalorii niż zjadając dwie kromki typowego chleba pełnoziarnistego. Ważnym też walorem jest też niska zawartość wody, która sprawia, że pieczywo chrupkie jest niezwykle trwałe – długo nie ulega zepsuciu. 

Ale oprócz zalet, ma też swoje wady. W 100g chleba razowego dostarczamy około 210 - 250kcal. W przypadku chleba chrupkiego to około 350 - 370kcal, bo kto się naje dwiema czy trzema kromkami chrupkiego pieczywa? ;)

Akrylamid w pieczywie to organiczny związek chemiczny, który powstaje  w żywności w reakcji pomiędzy aminokwasami i cukrami redukującymi pod wpływem działania wysokiej temperatury. Jest związkiem niekorzystnie wpływającym na nasz organizm. Badania naukowe pokazują, że akrylamid sprzyja występowaniu nowotworów przewodu pokarmowego, a w dużych stężeniach może także uszkadzać układ nerwowy. Najbardziej obfitym jego źródłem są frytki i chipsy ziemniaczane, ale spore jego ilości znajdują się w pieczywie, a pieczywo chrupkie zawiera tego związku zazwyczaj kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy więcej niż pieczywo konwencjonalne. Ten fakt należy uznać za zdecydowaną wadę chleba chrupkiego.

Pieczywo chrupkie niekoniecznie stanowi lepszą alternatywę dla konwencjonalnego chleba, chyba że mówimy o okazjonalnym spożywaniu, związanym z określonymi okolicznościami. Przykładowo, ze względu na trwałość, pieczywo chrupkie może stanowić wygodne i bezpieczne rozwiązanie gdy wybieramy się w podróż, na górską wycieczkę lub chociażby – pod namiot. Nie należy jednak wierzyć, iż ma ono jakieś szczególne, pozytywne właściwości.

Komentarze   

#6 El Pacerro 2015-10-28 13:30
nie przepadam
#5 Adam1 2015-10-27 17:21
to ja już wolę kromkę razowca :-)
#4 Khan 2015-10-27 17:10
nie no proszę kto to jada :lol:
#3 BORAT 2015-10-27 16:44
grunt to zdrowe odżywianie :-)
#2 Karolina 2015-10-27 15:22
czasem zdarza mi się sięgać po takie pieczywko...
#1 amanda 2015-10-27 14:19
kiedyś jadłam kilka takich kromeczek dziennie ale z czasem zrozumiałam ,ze trzeba normalnie jeść

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 2103 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO