Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:6474
Wczoraj:6869
W tygodniu:40607
W miesiącu:177658
Ogólnie:5913456

Kto jest online

4
Online

sobota, 27, kwiecień 2024 23:18

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





W końcu nasi rolnicy zaczęli zarabiać na sprzedaży dyni. Stało się to za sprawą popularnego święta, które i u nas powoli się przyjmuje. Mowa oczywiście o świętowanym na wesoło Halloween. Nim jednak przystąpicie do drążenia tego warzywa aby zrobić z niego kolorowy lampion, który po maksymalnie dwóch dniach będzie nadawał się do wyrzucenia. Spójrzcie łaskawiej na dynie, gdyż jest cennym żródłem witamin i minerałów a także ma szereg dobroczynnych właściwości.

Przede wszystkim jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.

Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.

Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni. W 100 g zawierają aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% - mężczyzn). Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego - 100 g zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania.

Wiadomo też, że nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które zapobiegają miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego. Dynia jest również łatwa do przygotowania. Ja osobiście uwielbiam zupy kremy, pyszna jest marynowana, a także w formie placków i ciasta. 

Komentarze   

#5 Khan 2015-10-30 18:42
a wiecie, że jej jeszcze nie jadłem :)
#4 Adam1 2015-10-30 18:36
lubię pieczoną:)
#3 BORAT 2015-10-30 16:35
często gości u nas na stole jesienią
#2 Karolina 2015-10-30 16:29
chętnie skosztowałabym zupki... i placki również muszą być pyszne...mmm :lol:
#1 Kati 2015-10-30 14:21
Zupa z dyni.. uwielbiam :)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 271 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO