Zasobny jest w antyoksydanty – luteinę i kwercetynę. Ze względu na potas polecany jest osobom z nadciśnieniem, ze względu na żelazo osobom zmagającym się z anemią (niedokrwistością). Szpinak cenny jest również dla kobiet ciężarnych, ze względu na zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Dodatkowo szpinak wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu na zawartość antyoksydantów czyli beta-karotenu oraz luteiny, natomiast witaminy z grupy B, w które jest bogaty, obniżają poziom cholesterolu. Mimo iż szpinak jest naprawdę zdrowym warzywem, ma też swoje minusy, a mianowicie zawiera w sobie kwas szczawiowy. Szczawiany odwapniają nasz organizm, przyczyniają się do powstawania kamieni nerkowych i utrudniają przyswajanie wapnia i innych pierwiastków. Dlatego warto jest łączyć szpinak z produktami bogatymi w wapń takimi jak: jogurt naturalny, ser biały, feta czy jajka. No dobrze, wiemy już w jakie składniki bogaty jest szpinak,a jak go przyrządzać? Możliwości jest wiele.
Najlepszy jest świeży szpinak, a nie ten mrożony, pakowany hermetycznie. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek, w połączeniu z serem feta czy pleśniowym, możemy nim zastępować zwykłą sałatę i mieszać z innymi warzywami, a nawet owocami, możliwości jest naprawdę wiele. Duszony szpinak z serem, czosnkiem i ziołami świetnie smakuje z makaronem. Pierogi albo naleśniki z farszem ze szpinaku smakują obłędnie! Nie gotujcie szpinaku, bo straci swoje właściwości, nie mówiąc już o kolorze. Przygotowująć duszony szpinak skropcie go odrobiną soku z cytryny, wtedy zachowa ładny zielony kolor. Poniżej mam dla was prosty przepis na sałatkę, do której świetnie pasuje lampka dobrego wina, doskonała na kolację jak i również drugie śniadanie do pracy!
Składniki:
- Duża miska przebranych i umytych liści świeżego szpinaku,
- Pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie,
- Oliwa z pomidorów,
- 1 kostka ziarnistej fety,
- 0,5-0,7 szkl. pestek słonecznika-uprażonych ew. prażone pestki pinii,
- 4 plastry szynki parmeńskiej/innej szynki wędzonej na surowo,
- Odrobina soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Do miski wrzucić szpinak, co większe liście porwać. Fetę pokruszyć na drobne grudki, dodac do liści. Pomidory pokroić w paseczki, też wrzucić do środka. To samo ze słonecznikiem. Wszystko odrobinę posolić i popieprzyć, dodać trochę oliwy z pomidorów, wymieszać. Jeśli będzie zbyt suche, dodać oliwy. Gdy będzie już takie jak ma być, pokroić szynkę w cienkie paski i posypać nimi sałatkę.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.