Orzechy stanowią również bogate źródło mikroelementów, głównie manganu, fosforu, magnezu, wapnia i potasu. Wszystkie orzechy bogate są w witaminy z grupy B, które między innymi odpowiadają za prawidłowy metabolizm, obniżają stężenie glukozy we krwi, a także wspomagają syntezę białek. Aminokwasy zawierają bardzo dużo l-argininy, która jest wykorzystywana przez śródbłonek naczyń krwionośnych do syntezy tlenku azotu. Tlenek azotu działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, zwiększając natlenowanie tkanek, zmniejsza krzepliwość i zapobiega udarowi mózgu.

Orzechy najlepiej spożywać na surowo. Podgrzewanie, mielenie, wykorzystanie ich jako mąki i długotrwałe przechowywanie sprawiają, że cenne nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu. Od czasu do czasu taka przekąska nam nie zaszkodzi, jednak starajmy się czerpać z orzechów wszystkie korzyści. Najlepiej spożywać orzechy w osobnym posiłku. Możemy również łatwo z nich wytworzyć najzdrowsze mleko o delikatnym smaku i bogate w składniki odżywcze.