Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3910
Wczoraj:6144
W tygodniu:3910
W miesiącu:187882
Ogólnie:5923680

Kto jest online

4
Online

poniedziałek, 29, kwiecień 2024 14:26

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





W dzisiejszych czasach- w czasach gdy jesteśmy tak zabiegani i zajęci, większość z nas planuje większe zakupy żywnościowe mniej więcej raz w tygodniu. Brak czasu sprawia, że nie kupujemy codziennie świeżych artykułów na obiad, mimo że najzdrowsze i najsmaczniejsze są właśnie świeże produkty. Dobrym sposobem na przechowywanie żywności jest jej zamrażanie. Często tą metodę sama wykorzystuję. Niemniej jednak, trzeba wiedzieć co i jak można zamrażać, oraz jak długo można przechowywać artykuły w zamrażarce.

Mrożenie jest zdrowym i skutecznym sposobem na przechowywanie produktów żywnościowych. Zamrażać możemy między innymi warzywa, owoce, mięso, ryby, pieczywo i wiele innych. Jak prawidłowo zamrażać? Najlepiej w specjalnych woreczkach albo pojemnikach. Przed zamrożeniem trzeba pamiętać o usunięciu powietrza z woreczka. Warzywa przed zamrożeniem można blanszować- zachowają wtedy swój kolor. Warto podzielić jedzenie na mniejsze porcje, aby wyjąć z zamrażalnika tyle, ile jest nam naprawdę potrzeba. Mięso też jest dobrze podzielić na porcje (np. na kotlety). 

Przez jaki czas można przechowywać żywność w zamrażalniku? mięso od 3-12 miesięcy,a jego przetwory do 3mc, Ryby do 3mc, warzywa i owoce od 6-12 mc, surowe ciasto do 6mc, gotowe potrawy, torty czy pieczywo do 3mc, ser i orzechy do 6mc, natomiast zioła  od 6-10 mc.

Jakie produkty nie nadają się do zamrożenia? Na pewno jogurt, śmietana i majonez, bo się zważą, jajka na twardo staną się gumowe. Sery żółte w dużych kawałkach zrobią się zbyt kruche, a grzyby stracą smak.

Jak należy prawidłowo rozmrażać żywność? mięso, drób i ryby najlepiej rozmrażać w lodówce, w zimnej wodzie, lub jeśli w miarę szybko chcemy spożyć dany produkt- w mikrofalówce.  Na pewno nie powinniśmy rozmrażać takiej żywności w temperaturze pokojowej, albo w misce z ciepłą wodą, ponieważ bakterie lubią ciepło i w takiej temperaturze będą się mnożyć. Jeśli rozmrażamy mięso w mikrofali lub w zimnej wodzie to nie powinniśmy go ponownie zamrażać ani wkładać do lodówki, przetrzymywanie tak rozmrożonego mięsa może prowadzić do jego zepsucia.

Czy można rozmrożoną żywność zamrażać ponownie? Zależy to od tego jaka to żywności i w jaki sposób została zamrożona. Ja nie jestem zwolennikiem ponownego zamrażania. Nieprawdą jednak jest, że nie wolno tego robić. Bezpiecznie możemy rozmrażać i zamrażać: owoce, warzywa, pieczywo, ciasta oraz żywność przetworzoną. Musimy jednak pamiętać, że będzie to miało wpływ na ich strukturę, walory smakowe i barwę. Często produkty po ponownym rozmrożeniu stają się papkowate i nieapetyczne.

 

Komentarze   

#5 tona_żelastwa_na _klate 2016-01-15 12:02
ja tam wolę wszystko na świeżo ale mięch mam zawsze zmrożone na czarną godzinę :D
#4 El Pacerro 2016-01-15 11:57
u mnie pomrożone jest wszystko co się da :)
#3 Adam1 2016-01-14 16:51
wiadomo świeże najlepsze
#2 Khan 2016-01-14 16:38
ja zamrażam tylko mięsko :D
#1 BORAT 2016-01-14 16:15
ciągły bieg zmusza nas do ułatwiania sobie życia dlatego ja również korzystam z tej metody

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 424 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO