Mrożenie jest zdrowym i skutecznym sposobem na przechowywanie produktów żywnościowych. Zamrażać możemy między innymi warzywa, owoce, mięso, ryby, pieczywo i wiele innych. Jak prawidłowo zamrażać? Najlepiej w specjalnych woreczkach albo pojemnikach. Przed zamrożeniem trzeba pamiętać o usunięciu powietrza z woreczka. Warzywa przed zamrożeniem można blanszować- zachowają wtedy swój kolor. Warto podzielić jedzenie na mniejsze porcje, aby wyjąć z zamrażalnika tyle, ile jest nam naprawdę potrzeba. Mięso też jest dobrze podzielić na porcje (np. na kotlety).
Przez jaki czas można przechowywać żywność w zamrażalniku? mięso od 3-12 miesięcy,a jego przetwory do 3mc, Ryby do 3mc, warzywa i owoce od 6-12 mc, surowe ciasto do 6mc, gotowe potrawy, torty czy pieczywo do 3mc, ser i orzechy do 6mc, natomiast zioła od 6-10 mc.
Jakie produkty nie nadają się do zamrożenia? Na pewno jogurt, śmietana i majonez, bo się zważą, jajka na twardo staną się gumowe. Sery żółte w dużych kawałkach zrobią się zbyt kruche, a grzyby stracą smak.
Jak należy prawidłowo rozmrażać żywność? mięso, drób i ryby najlepiej rozmrażać w lodówce, w zimnej wodzie, lub jeśli w miarę szybko chcemy spożyć dany produkt- w mikrofalówce. Na pewno nie powinniśmy rozmrażać takiej żywności w temperaturze pokojowej, albo w misce z ciepłą wodą, ponieważ bakterie lubią ciepło i w takiej temperaturze będą się mnożyć. Jeśli rozmrażamy mięso w mikrofali lub w zimnej wodzie to nie powinniśmy go ponownie zamrażać ani wkładać do lodówki, przetrzymywanie tak rozmrożonego mięsa może prowadzić do jego zepsucia.
Czy można rozmrożoną żywność zamrażać ponownie? Zależy to od tego jaka to żywności i w jaki sposób została zamrożona. Ja nie jestem zwolennikiem ponownego zamrażania. Nieprawdą jednak jest, że nie wolno tego robić. Bezpiecznie możemy rozmrażać i zamrażać: owoce, warzywa, pieczywo, ciasta oraz żywność przetworzoną. Musimy jednak pamiętać, że będzie to miało wpływ na ich strukturę, walory smakowe i barwę. Często produkty po ponownym rozmrożeniu stają się papkowate i nieapetyczne.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.