Produkcja tego związku przez ludzki organizm zostaje z czasem ograniczona, czego powodem jest naturalnie postępujący proces starzenia się. Arginina jest niezbędnym substratem w syntezie tlenku azotu (NO), nazywanego w dziedzinie nauki "cząsteczką życia". Tlenek azotu powoduje zwiększenie światła naczyń krwionośnych, poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich oraz zmniejszenie "lepkości" ścian naczyń, prościej mówiąc ułatwia transport składników odżywczych i tlenu do mięśni. Arginina jest ważna dla metabolizmu mięśni i utrzymaniu prawidłowego bilansu azotowego. Zwiększa zdolności wysiłkowe, przez co jesteśmy w stanie ćwiczyć dłużej i bardziej efektywnie, efektem jest ułatwienie wzrostu masy mięśniowej i redukcja tkanki tłuszczowej, można więc też powiedzieć że arginina wspomaga odchudzanie. Jest również zaangażowana w produkcję enzymów i hormonów. Suplementacja argininy może zwiększyć poziom hormonu HGH, który sprzyja zdrowiu, wigorowi i spowalnia procesy starzenia się. Arginina jest również naturalnym środkiem kosmetycznym, w dużym stężeniu znajduje się w skórze i tkance łącznej, gdzie spowalnia przerzedzanie i marszczenie się skóry- charakterystyczne dla starzenia się, jest składnikiem kolagenu który utrzymuje jędrność skóry. Podsumowując arginina przyczynia się do następujących efektów:
- - zwiększenie efektywności regeneracji potreningowej
- - współpraca w syntezie hormonu wzrostu i insuliny
- - stymulowanie czynności nerek
- - przyśpieszenie gojenia ran
- - detoksykacja organizmu
- - opóźnienie procesu starzenia
Zalecana, dobowa dawka L-argininy powinna mieścić się w przedziale ok 3 - 5 gram. Przyjmuje się, że najlepsze efekty występują po stosowaniu preparatu przed treningiem i/lub przed snem. Przy stosowaniu zalecanych dawek preparatu nie występują skutki uboczne. Należy pamiętać że nie wskazane jest przekraczanie podanych wyżej dawek. Jak w przypadku wszystkich suplementów czy leków wszystko musi mieć swój umiar. Za podstawowe przeciwwskazania wobec stosowania argininy podaje się problemy z drożnością dróg żółciowych, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia trawienia, nadwrażliwość oraz upośledzenie czynności nerek. Okazuje się nie tylko bardzo ważnym związkiem w regulacji naszej fizjologii, ale jest niezbędna do przyrostu masy mięśniowej, która jest celem praktycznie większości osób uprawiających sport.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.