przyjmować ok. 1,7 - 2,5g na kg masy ciała. Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 - 2g na kg masy ciała. Osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 - 1,1g na kg masy ciała. Optymalna podaż białka uzależniona jest od podaży innych składników pokarmowych takich jak węglowodany i tłuszcze. Rozróżniamy następujące rodzaje białka serwatkowego:
WPC (Whey Protein Concentrate) to frakcja białka, która jest składnikiem większości odżywek proteinowych i gainerów. Dzieje się tak, ponieważ ta frakcja białka jest stosunkowo najbardziej opłacalna w kategorii jakość/cena. Otrzymujemy dobre białko w przystępnej cenie. WPC charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Zazwyczaj nie powoduje kłopotów trawiennych – łatwo się przyswaja i daje pożądane efekty odżywcze. Czas trawienia jest dłuższy niż w przypadku izolatu, ale krótszy niż w przypadku kazeiny i wynosi około 2-4h. Można sklasyfikować to białko jako "all day", gdyż będzie odpowiednie praktycznie o każdej porze.
WPI (Whey Protein Isolate) Charakteryzuje się znakomitą wchłanialnością, lekkostrawnością oraz jeszcze większą wartością biologiczną niż koncentrat (WPC). Izolat jest bardzo pożądany ze względu na swoją szybką wchłanialność (30–60 min). Najlepszy do stosowania z rana oraz po treningu, kiedy organizm najbardziej narażony jest na katabolizm.
WPH (Whey Protein Hydrolizate) jest białkiem otrzymywanym metodami hydrolizy, które pozwalają na rozbicie długich łańcuchów peptydowych na prostsze, łatwiej przyswajalne. Białko otrzymywane metodami hydrolizy charakteryzuje się doskonałą jakością i zawartością aminokwasów. Białko tego typu można nazwać białkiem "wstępnie przetrawionym".
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.