Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3065
Wczoraj:6144
W tygodniu:3065
W miesiącu:187037
Ogólnie:5922835

Kto jest online

6
Online

poniedziałek, 29, kwiecień 2024 11:11

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Najbardziej popularny rodzaj białka, z którego powstają odżywki to białko serwatkowe (whey protein). Serwatka powstaje jako produkt uboczny przy produkcji sera z mleka. Białko serwatkowe to dobre białko po treningu, z uwagi na to, iż jest szybko absorbowane. Przy produkcji odżywek dodawane są różne składniki polepszające smak, zatem odżywka ta może występować w bardzo wielu wariantach smakowych. Z uwagi na to, że białko serwatkowe uzyskuje się z mleka zawiera ono laktozę. Osoby, które nie tolerują laktozy powinny go unikać. W diecie sportowca białko stanowi szczególnie istotny składnik pokarmowy. Przyjmuje się, iż sportowcy dyscyplin siłowych powinni

przyjmować ok. 1,7 - 2,5g na kg masy ciała. Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 - 2g na kg masy ciała.  Osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 - 1,1g na kg masy ciała. Optymalna podaż białka uzależniona jest od podaży innych składników pokarmowych takich jak węglowodany i tłuszcze. Rozróżniamy następujące rodzaje białka serwatkowego:

WPC (Whey Protein Concentrate) to frakcja białka, która jest składnikiem większości odżywek proteinowych i gainerów. Dzieje się tak, ponieważ ta frakcja białka jest stosunkowo najbardziej opłacalna w kategorii jakość/cena. Otrzymujemy dobre białko w przystępnej cenie. WPC charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Zazwyczaj nie powoduje kłopotów trawiennych – łatwo się przyswaja i daje pożądane efekty odżywcze. Czas trawienia jest dłuższy niż w przypadku izolatu, ale krótszy niż w przypadku kazeiny i wynosi około 2-4h. Można sklasyfikować to białko jako "all day", gdyż będzie odpowiednie praktycznie o każdej porze.

WPI (Whey Protein Isolate) Charakteryzuje się znakomitą wchłanialnością, lekkostrawnością oraz jeszcze większą wartością biologiczną niż koncentrat (WPC). Izolat jest bardzo pożądany ze względu na swoją szybką wchłanialność (30–60 min). Najlepszy do stosowania z rana oraz po treningu, kiedy organizm najbardziej narażony jest na katabolizm.

WPH (Whey Protein Hydrolizate) jest białkiem otrzymywanym metodami hydrolizy, które pozwalają na rozbicie długich łańcuchów peptydowych na prostsze, łatwiej przyswajalne. Białko otrzymywane metodami hydrolizy charakteryzuje się doskonałą jakością i zawartością aminokwasów. Białko tego typu można nazwać białkiem "wstępnie przetrawionym".

 

Komentarze   

#3 Khan 2016-03-12 18:31
dla mnie tylko WPI ;-)
#2 Adam1 2016-03-12 18:08
polecam czekoladkę z Paco - pychotka
#1 BORAT 2016-03-10 19:40
próbowałem wszystkich

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 491 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO