Weźmy pod uwagę ilość wolnego czasu, czasu który możemy przeznaczyć na przygotowywanie posiłków i zakupy. Przejrzyjmy swój sprzęt kuchenny i jeśli jest taka potrzeba uzupełnijmy go. Planujmy swój jadłospis! Oczywiście musimy wziąć pod uwagę swoje preferencje i umiejętności kulinarne. Pamiętajcie! dobra organizacja to podstawa! Kupujmy to, co jest nam naprawdę potrzebne. Zaoszczędzimy wtedy pieniądze i nie zmarnujemy jedzenia. Jeśli zależy wam na czasie zdecydujcie się na dania proste. Dobrą opcją są tzw. dania jednogarnkowe, czyli mięso i warzywa przygotowywane w jednym naczyniu. Zaletą tego typu potraw jest ograniczona ilość wykorzystywanego sprzętu kuchennego, co oznacza mniej zmywania po ukończonych zabiegach kulinarnych. Warto na przykład porcjować mięso w kostkę, czy na kotlety, bądź dzielić je na mniejsze porcje. To samo można robić z warzywami- czyli robić mniejsze porcje w oddzielnych woreczkach. Wyciągacie wtedy gotowe półprodukty i samo przygotowanie posiłku nie zajmuje wam już tak dużo czasu. Prowadząc w miarę zorganizowany tryb życia wcale nie musimy wydawać fortuny na naszą dietę. Naprawdę można odżywiać się zdrowo nie wydając ogromnych ilości pieniędzy. Warto przyswoić kilka elementarnych informacji dotyczących produktów żywnościowych. Dzięki temu unikniemy wyrzucania pieniędzy na żywieniowe buble (np. produkty typu fit) bądź też produkty, których cena nie do końca współgra z ich zachwalaną przez media wartością odżywczą i bez żalu zamienić można je na inne, tańsze pokarmy. Kupujcie produkty sezonowe, menu planujcie w oparciu o produkty ogólnie dostępnie, bierzcie pod uwagę akcje promocyjne w pobliskich sklepach. Nie marnujcie żywności – nawet jeśli zostają w lodówce jakiekolwiek pozostałości, postarajcie się przygotować z ich użyciem posiłek. Wystarczy trochę chęci!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.