Ryże, kasze, makarony w trakcie gotowania zwiększają swoją masę. 100g suchego ryżu po ugotowaniu waży około 250g. 100g suchej każdy po ugotowaniu waży około 300g. Kiedy ryż będziemy gotować zbyt długo i doprowadzimy do jego rozgotowania, woreczek zmieni swoją wagę ze 100g w około 300g. Gdy ugotujmy makaron al dente będzie ważył mniej niż wtedy, gdy będziemy gotować go dłużej.
Pierś kurczaka w czasie obróbki termicznej traci około 33% masy. Tak więc 100g surowej piersi, po ugotowaniu będzie ważyła około 70g. To o ile zmniejszy się waga mięsa podczas obróbki cieplnej, zależy od zawartości wody w mięsie oraz od rodzaju obróbki termicznej. Pierś z kurczaka gotowana na parze straci prawdopodobnie mniej wody niż pierś pieczona w piekarniku. Czasami 100g surowego mięsa po ugotowaniu będzie ważyło 70g, innym razem 80g. Nadal jednak znajdziemy tam tyle samo białka i tłuszczu co w surowej piersi. Białko nie wyparuje w trakcie gotowania. 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu będzie nadal miało około 22g białka.
Waż żywność przed obróbką termiczną
Jeśli chcemy oszacować kaloryczność spożytego posiłku, a wcześniej nie ważyliśmy produktów, możemy w drodze wyjątku policzyć ją na podstawie wagi produktów już ugotowanych. Pamiętajmy jednak o tym, by zrobić to w prawidłowy sposób. Większość produktów w dziennikach żywieniowych to produkty surowe. Musimy więc wybrać produkt z dopiskiem pieczony/gotowany lub na podstawie wagi po obróbce oszacować wagę produktu surowego. Przykładowo 140g ugotowanej piersi z kurczaka to około 200g piersi surowej.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.