Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:2233
Wczoraj:6904
W tygodniu:9137
W miesiącu:44410
Ogólnie:5977572

Kto jest online

3
Online

wtorek, 07, maj 2024 06:55

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Kiedy zaczynamy zwracać uwagę na to co i ile tego jemy pojawia się pytanie: Kiedy trzeba ważyć produkty? Jak wliczać te produkty do dziennego zapotrzebowania? Pod wpływem gotowania, duszenia czy pieczenia, produkty żywnościowe zmieniają swoją wagę. Dzieje się tak, ponieważ tracą lub zwiększają zawartość wody w swoim składzie.

Ryże, kasze, makarony w trakcie gotowania zwiększają swoją masę. 100g suchego ryżu po ugotowaniu waży około 250g. 100g suchej każdy po ugotowaniu waży około 300g. Kiedy ryż będziemy gotować zbyt długo i doprowadzimy do jego rozgotowania, woreczek zmieni swoją wagę ze 100g w około 300g. Gdy ugotujmy makaron al dente będzie ważył mniej niż wtedy, gdy będziemy gotować go dłużej. 

Pierś kurczaka w czasie obróbki termicznej traci około 33% masy. Tak więc 100g surowej piersi, po ugotowaniu będzie ważyła około 70g. To o ile zmniejszy się waga mięsa podczas obróbki cieplnej, zależy od zawartości wody w mięsie oraz od rodzaju obróbki termicznej. Pierś z kurczaka gotowana na parze straci prawdopodobnie mniej wody niż pierś pieczona w piekarniku. Czasami 100g surowego mięsa po ugotowaniu będzie ważyło 70g, innym razem 80g. Nadal jednak znajdziemy tam tyle samo białka i tłuszczu co w surowej piersi. Białko nie wyparuje w trakcie gotowania. 100g piersi z kurczaka po ugotowaniu będzie nadal miało około 22g białka.

Waż żywność przed obróbką termiczną 

Jeśli chcemy oszacować kaloryczność spożytego posiłku, a wcześniej nie ważyliśmy produktów, możemy w drodze wyjątku policzyć ją na podstawie wagi produktów już ugotowanych. Pamiętajmy jednak o tym, by zrobić to w prawidłowy sposób. Większość produktów w dziennikach żywieniowych to produkty surowe. Musimy więc wybrać produkt z dopiskiem pieczony/gotowany lub na podstawie wagi po obróbce oszacować wagę produktu surowego. Przykładowo 140g ugotowanej piersi z kurczaka to około 200g piersi surowej.

 

 

 

Komentarze   

#5 brat józef 2016-04-05 19:09
wspaniały artykuł
#4 El Pacerro 2016-04-05 19:03
przez tyle lat to ja mam wagę w oku :D
#3 Adam1 2016-04-05 15:13
ja mam miarkę w oczach
#2 BORAT 2016-04-05 10:03
też tak robię :)
#1 Karolina 2016-04-05 08:51
przydatne info.

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 321 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO