Do wykonania pełnowartościowej kanapki potrzebujemy dobrej jakości pieczywa. Najlepszym wyborem będzie chleb żytni na zakwasie lub pieczywo z mąki gryczanej. W środku kanapki koniecznie powinno znaleźć się źródło tłuszczy na przykład awokado, masło lub oliwa z oliwek, a także warzywa – sałata, kiszony ogórek, pomidor oraz źródło białka. Jako źródło białka świetnie sprawdzą się jajka, wędzony łosoś lub upieczony kawałek schabu, szynki czy indyka. Tak przygotowana kanapka stanowi pełnowartościowy posiłek. Oczywiście nasz lunch box może być dużo ciekawszy i bardziej urozmaicony.
Fajnym i łatwym sposobem na dobry posiłek są też sałatki :) Zadbajmy o to, by w sałatce znalazły się warzywa, źródło białka, źródło węglowodanów oraz dodatek zdrowych tłuszczy. Przykładowo do pudełka możemy zapakować mix sałat z pomidorkami koktajlowymi i kiszonym ogórkiem, polanych dresingiem z oliwą z oliwek, z ryżem oraz pieczonym schabem. Jeśli w pracy mamy mikrofalówkę, nie musimy ograniczać się do kanapek i sałatek. Z powodzeniem możemy jeść na ciepło. Mogą być to zarówno zupy, jak i „drugie dania”.
Idealną podstawą dania jest mięso. Nie zawsze odgrzane w mikrofalówce będzie jednak smaczne. Bardzo często mięso po odgrzaniu w mikrofalówce staje się gumowe. Dlatego też dobrym pomysłem w przypadku mięsnych dań przeznaczonych do odgrzewania w mikrofali jest przygotowanie mięsa w sosie, np. z pomidorów. Mięso nie stanie się wówczas gumowe. Pierś z kurczaka z dodatkiem jogurtu naturalnego bez cukru, curry i mieszanką przypraw i kiełków sprawi, że pierś będzie miękka :)
Jeśli planujemy przygotowywanie do pracy własnych posiłków, koniecznie zaopatrzmy się w przystosowane do tego pojemniki. Najlepiej sprawdzają się pudełka z przegródkami tak, aby składniki jedzenia nie mieszały się. Dobrze jeśli pojemniki przeznaczone są do podgrzewania w mikrofalówce oraz do zmywania w zmywarce. Warto również zwrócić uwagę na to, by pojemniki były szczelne. Dzięki czemu unikniemy przykrych niespodzianek w torbie w czasie transportu jedzenia.
Jeśli chcemy by przygotowywanie jedzenia do pracy zajmowało nam jak najmniej czasu, zadbajmy o odpowiednią organizację. Raz czy dwa razy w tygodniu przygotujmy listę potrzebnych produktów na kilka dni i zróbmy większe zakupy. Poza tym możemy dwa razy w tygodniu gotować na dwa, trzy dni lub przygotowując w domu obiad czy kolację zróbmy jej odrobinę więcej, tak byśmy mogli wykorzystać ją do stworzenia lunch boxa na następny dzień do pracy.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.