- Interpretacja wyników:
- do 16: wygłodzenie od 16
- do 17: wychudzenie
- od 17 do 18.5: niedowaga
- od 18.5 do 25: wartość prawidłowa
- od 25 do 30: nadwaga
- od 30 do 35: I stopień otyłości
- od 35 do 40: II stopień otyłości
- powyżej 40: III stopień otyłości
U osób, u których wartość BMI przekracza 30 kg/m2 występuje nadmiar tkanki tłuszczowej. Warto jednak podkreślić, iż BMI ma charakter czysto orientacyjny. Najczęstszym przypadkiem, kiedy BMI nie znajduje zastosowania, są pomiary wykonywane dla sportowców i osób trenujących regularnie! Takie osoby mają znacznie bardziej rozbudowaną tkankę mięśniową, a mięśnie są cięższe niż tkanka tłuszczowa.
W warunkach domowych dość dobrym wskaźnikiem ilości zapasowej tkanki tłuszczowej oraz jej rozmieszczenia jest obwód talii oraz współczynnik WHR - obrazujący proporcje pomiędzy obwodem pasa i bioder. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe. Wskaźnik WHR jest wskaźnikiem określającym rodzaj sylwetki ciała (jabłoko, lub gruszka) oraz określa miejsce w którym gromadzi się najwięcej tkanki tłuszczowej (otyłość brzuszna lub pośladkowo-udowa).Jak obliczamy wskaźnik WHR? Dzielimy obwód talii przez obwód bioder. Otyłość androidalną, brzuszną (typu 'jabłko') rozpoznajemy, gdy WHR jest większy lub równy 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn. Otyłość gynoidalną, pośladkowo-udową (typu 'gruszka') rozpoznajemy, gdy WHR jest niższy niż 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn. Tak dla ciekawości - Według psychologów ewolucyjnych WHR jest miarodajnym, liczbowym wskaźnikiem atrakcyjności fizycznej kobiet w oczach mężczyzn. W większości kultur za najbardziej atrakcyjny uważany jest kobiecy kształt o WHR = 0,7.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.