Warzywa i owoce mają tak wszechstronne korzystne działanie, ponieważ zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Wśród witamin część stanowią witaminy o działaniu antyoksydacyjnym. Przyznam szczerze, że nie przepadałam za warzywami, ale od pewnego czasu to się zmieniło i na pewno wyszło mi na dobre :)
Antyoksydanty są substancjami zwalczającymi bardzo aktywne atomy lub cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które utleniają każdy związek, z którym mają kontakt i przez to mogą uszkadzać komórki ustroju. Antyoksydanty ograniczają ilość powstających w organizmie wolnych rodników, przez co m.in. chronią przed nowotworami.
Świeże owoce i warzywa powinny stanowić stały element żywienia każdego z nas. Ważne jest, aby spożywane owoce i warzywa były w jak najmniej przetworzonej formie. Warzywa należy spożywać w jak największych ilościach i jak najczęściej w ciągu dnia, najlepiej przy każdym posiłku. Wartość warzyw jako źródła energii jest bardzo mała, szczególnie korzystne jest więc ich spożywanie w leczeniu lub zapobieganiu otyłości. Warzywa można podzielić na trzy grupy w zależności od zawartości w nich węglowodanów i ich wartości kalorycznej.
Warzywa i owoce dostarczające przede wszystkim witaminę C to warzywa kapustne (kapusta biała, świeża i kiszona, włoska, czerwona, brukselka, kalarepa, kalafior), pomidory, chrzan, natka pietruszki, papryka i szpinak, oraz owoce: porzeczki, maliny, truskawki, poziomki, agrest, czarne jagody, truskawki, pomarańcze, cytryny, kiwi i grejpfruty.
Warzywa i owoce zawierające większe ilości ß-karotenu (prowitaminy A) to: natka pietruszki, marchew, szpinak, boćwina, koperek, cykoria, sałata, pomidory, dynia i morele.
Inne warzywa i owoce oraz ziemniaki to te zawierające mniejszą ilość witaminy C i/lub beta-karotenu, ale będące dobrym źródłem składników mineralnych: cebula, korzenie pietruszki, buraki, ogórki, seler, pory, rabarbar, jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, żurawiny, winogrona i inne.
Oceniając wartość odżywczą grupy warzyw i owoców, należy poza zawartością w nich składników odżywczych brać pod uwagę ich spożycie. Ziemniaki na przykład zawierają mniej witaminy C niż natka pietruszki, sałata czy szpinak, ale udział ziemniaków w diecie jest nawet kilka razy większy niż natki. Stanowią one zatem dobre źródło witaminy C, pod warunkiem że zostały prawidłowo przygotowane (niemoczone w wodzie po obraniu, zalane wrzątkiem do gotowania, nieprzetrzymywane w cieple zbyt długo).
Warzywa kapustne są doskonałym źródłem witaminy C, zarówno w postaci świeżej, jak i kiszonej. Warzywa tej grupy zawierają dużo folacyny i innych witamin z grupy B oraz witaminę E, a spośród składników mineralnych stosunkowo dużo siarki, manganu, molibdenu, jodu, kobaltu, selenu i chromu; ponadto wapń, żelazo, cynk i potas. W kapuście znajdują się również białka, stanowiące m.in. źródło cennych aminokwasów metioniny i lizyny. Z cukrów występują w niej glukoza, fruktoza, sacharoza oraz dość duże ilości błonnika pokarmowego.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.