Po siemię lniane sięgamy ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym i ciemnym słoiku. Jakie właściwości posiadają te cudowne ziarenka?
Po pierwsze jak już wcześniej wspomniałam zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega 3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca, a także poprawiają pamięć. Nasiona lnu są bogatym i jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 (zawierający 4: 1 stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6) Po drugie siemię lniane jest bezkonkurencyjne pod względem ilości fitoestrogenów roślinnych (tzw lignanów)- które mają działanie antynowotworowe. Badania potwierdzają, że podawanie siemienia kobietom z nowotworem piersi powoduje zahamowanie rozwoju guza i przedłuża życie. Ponadto siemię lniane jest ukojeniem dla przewodu pokarmowego. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi. Dzięki temu może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające. Pęcznieją w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie. Nasiona siemienia obfitują w roślinne sterole, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Są bardzo dobrym źródłem błonnika, witaminy B1 i miedzi, jak również minerałów, fosforu, magnezu i selenu.
Można kupić siemię w postaci niełuskanych ziarenek lub mielone. Najlepiej kupować siemię w całych ziarenkach i na bieżąco mielić tuż przed spożyciem w zwykłym młynku do kawy. Zmielone należy spożyć możliwie szybko, ponieważ zawarte w nim tłuszcze szybko jełczeją. Jak spożywać siemię lniane? Lepiej nie jeść go na sucho, bo może zatkać przewód pokarmowy. Po zmieleniu ziaren możemy sypać je do wszystkiego, np. do owsianki czy jogurtu, możemy posypać nim kanapkę czy dodać do omleta. Siemię lniane możemy również spożywać w postaci kisielu. To dobra metoda przy schorzeniach. Zalewamy wtedy całe ziarna siemienia (3 łyżki) i odstawiamy na co najmniej godzinę,pijemy 3 razy dziennie. Wiele osób zalewa wodą 1 łyżkę zmielonych ziaren lnu na noc i wypija je rano – to świetnie działa na perystaltykę jelit. Ale uwaga! siemię lniane ma silne działanie wiążące i rewelacyjnie chłonie wodę, trzeba więc pamiętać o odpowiednim nawodnieniu bo skutek będzie dokładnie odwrotny…
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.